Six Days tuffare än sex raka Vasalopp

Martin Granqvist står inför sitt livs utmaning. Världens tuffaste enduro­tävling, Six Days, liknas vid att köra sex Vasalopp efter varandra – med 100 kilos barlast.

Regnet öser ner över Botkyrka Motorstadion. Det sprutar om däcken på Martin Granqvists Yamaha YZ250 när han plöjer fram genom geggan i endurospåret.

32-åringen började sent med enduro, motorcykel på bana i svår terräng. Nu står han inför sitt livs utmaning: Six Days, tillika lag-VM, som i år går i Olbia på Sardinien i Italien.

– Det är världens tuffaste endurotävling. Enduro betyder uthållighet. Det är du och hojen i skogen. I sex dagar, säger Martin.

Många tror att det bara är att sätta sig på motorcykeln och gasa.

Inget kunde vara mer fel.

– Man brukar säga att det är som att köra sex Vasalopp efter varandra, och samtidigt släpa på en cykel som väger 100 kilo, säger Martin.

Sverige skickar tre landslag och sex klubblag till tävlingen som lockar 630 motorcyklister från 36 länder och betraktas som motorcykelsportens olympiska spel.

Martin kör för ett av Botkyrka MK:s två lag tillammans med Fredrik Johansson och Robert Lindholm.

Six Days körs i en variant av enduro som kan liknas vid rally. Förarna avverkar totalt 1 500 kilo­meter på sex dagar på en pilad terrängbana, där transportsträckor varvas med specialsträckor.

– Det är tuff terräng, bergspartier och svåra passager om vartannat. Man ska helst vara bra både på motocross och på trial. Det är balansmoment och svåra hinder, men även hopp och fart. Och man får väldigt begränsad hjälp i depån, säger Martin.

Förarna har 15 minuter på sig att meka åt gången.

– Det är jättetajt om tid, särskilt om det har hänt något med hojen. Man får ha träningsläger med sig själv bara för att byta däck, säger Martin.

32-åringen har tävlat mycket i Sverige. Han har kört Novemberkåsan och slutade i år åtta i sin klass i SM.

Six Days är hans första internationella tävling.

– Jag är van vid att vara med på SM och tävla i sex–sju timmar en dag, nu ska vi köra i sex dagar. Det sliter oerhört mycket på kroppen. Just händerna är jag mest orolig för, men vi har en massör med oss som även tejpar händer. Sen gäller det att försöka köra säkert och inte krascha sönder hojen första dagen, säger Martin Granqvist.

”Six Days är det absolut största i min karriär hittills”, säger Martin Granqvist från Huddinge inför debuten i världens tuffaste endurotävling på Sardinien nästa vecka.

Fakta

Kör en Yamaha YZ250

Namn: Martin Granqvist.

Ålder: 32 år.

Bor: Solgård.

Sysselsättning: Målare.

Klubb: Botkyrka Motorklubb.

Aktuell: I Endurosportens tuffaste tävling Six Days, tillika lag-VM, i Italien som startar på måndag. Martin Granqvist tävlar i klubbklassen tillsammans med Fredrik Johansson och Robert Lindholm.

Motorcykel: Yamaha 250.

Styrka: ”Jag är tjurig och envis”.