Hanvikens idrottshistoria i ny bok

Castingsektionen var världsledande. Ulf Jansson tog totalt 18 VM-guld under karriären, Mona Warntorp och Ann.Christine Petersson var framgångsrika i landslaget.
Castingsektionen var världsledande. Ulf Jansson tog totalt 18 VM-guld under karriären, Mona Warntorp och Ann.Christine Petersson var framgångsrika i landslaget.
Bandyspelaren Bosse Nilsson på en bild från slutet av 1940-talet.  Foto: Hanvikens SK
Bandyspelaren Bosse Nilsson på en bild från slutet av 1940-talet. Foto: Hanvikens SK
Lasse Jerndahl och Affe Glesing bläddrar i boken "Hanviken från Start".
Lasse Jerndahl och Affe Glesing bläddrar i boken "Hanviken från Start".
Det ligger ett jättejobb bakom boken "Hanviken från start - Hanvikens sportklubbs historia" som sammanställts av ett par HSK-veteraner.

De 122 sidorna är fyllda av bilder, referat och händelser från förr.

– Min fru var inte så glad när det kom hem fem banankartonger fyllda av papper, gamla tidningsurklipp och bilder. De tog stor plats.

Fru Berit lär inte ha blivit så mycket gladare av att maken Affe Glesing under det närmaste året tillbringade en stor del av sin vakna tid inne i arbetsrummet som uppslukad av kartongernas innehåll.

Kartongerna innehöll helt enkelt Hanvikens sportklubbs äldre historia, från bildandet 1944 fram till 1980-talets början.

Denna mängd har nu sammanställts till en nyutgiven bok som borde få det att vattnas i munnen hos idrottsnördar i allmänhet och HSK-medlemmar i synnerhet. Klubben har genom åren haft många idrotter på programmet, och alla får sin beskärda del i boken.

Den 122 sidor tjocka boken har namnet ”Hanviken från start – Hanvikens sportklubbs historia”. Upplagan är 480 exemplar. Många är sålda, men boken går fortfarande att köpa för 200 kronor i serveringen på Trollbäckens IP.

– Allt eventuellt överskott går till klubben, säger Affe Glesing. Vi har inte lagt ut pengar själva, utan har fått ekonomiskt stöd av sponsorer.

83-årige Affe Glesing blev medlem i HSK redan 1947.

– Jag var friidrottare och sprinter. Senare blev jag tränare i 30 år.

Glesing är tränaren som upptäckte den nyligen bortgångna Linda Haglund som kom att utvecklas till en av världens bästa sprintlöpare, och som givetvis är Hanvikens SK:s största stjärna genom tiderna.

– Det var hennes gymnastiklärare som skickade henne till mig, jag tror Linda då var 12 år. Vi skulle springa 60 meter och alla grävde startgropar. Ja, alla utom Linda som bara stod där. Hon var sist ut, men sju, åtta meter före de andra i mål. Jag såg direkt vilken talang hon var.

Linda Haglund finns så klart med i boken. Även andra inte lika kända stjärnor avhandlas. Det som kanske inte är bekant för så många är att HSK på 1970-talet hade en sektion för casting som kryllade av svenska mästare och internationella stjärnor. Bäst av alla var Ulf Jansson som totalt erövrade 18 VM-guld i denna sport som lite vanvördigt kan beskrivas som fiske med kastspö på torra land. Man tävlar i nio olika grenar, allt från precision till längd.

Affe Glesing färdigställde boken. Men initiativet och insamlandet av nästan allt material var Sten Antonsson som stod bakom.

– Sten var inte så bra på datorer så han kom hem till mig och läste upp vad han antecknat. Jag fick skriva in det i datorn, säger Affe Glesing.

Det var efter Sten Antonssons bortgång 2014 som de fem banankartongerna anlände hem till Affe Glesing. Det föll sig naturligt att han skulle avsluta det arbete som vännen och klubbkompisen hade påbörjat.

– Det var mycket papper att läsa och rensa bort, säger Glesing. Och så kom det in nytt material som jag ville ha med. I oktober 2015 var jag klar.