Här är Tjernas nya liv

Daniel Tjernström ser fram emot att få vara ledig på helgerna.
Daniel Tjernström ser fram emot att få vara ledig på helgerna.
Efter 20 år som fotbollsproffs börjar Daniel Tjernströms nya liv. Den här veckan jobbar han på AIK:s kansli.

– Jag kanske får panik­ångest, säger han.

Solbränd i jeans, grårandig t-tröja och med en kofta under armen promenerar han på Rörstrandsgatan nära hemkvarteren kring Sankt Eriksplan.

Han har lämnat fotbollsplanen och går på stadens gator som en vanlig man.

Det har gått fyra dagar sedan han fick höra AIK-supportrarna på Friends arena vråla ”Tjerna till landslaget!” för sista gången.

Han kom till klubben 1999, förde laget till Champions League samma år, blev lagkapten 2005 och tog upp AIK i allsvenskan och gjorde 2009 det avgörande målet när AIK tog SM-guld genom att besegra IFK Göteborg på Gamla Ullevi med 2–1.

Men det han kommer att sakna mest är något annat.

– När jag står i gången och de drar i gång ”Å vi är AIK” – den känslan – och att spela för vår hemmapublik.

I sin sista match, mot Elfsborg förra lördagen, började han på bänken men byttes in i den 77:e minuten.

– Det var väl underförstått att jag skulle få spela. Men om det skulle bli 30 minuter eller 30 sekunder hade jag ingen aning om. Det var en oerhört speciell känsla. Det var min sista match och jag är glad att jag fick komma in på planen. Jag kunde njuta av den kvarten. Vi ledde bara med 2–1 men mer än vad jag brukar försökte jag insupa atmosfären. Hyllningarna jag fick före, efter och under matchen var överväldigande. Den tacksamhet jag fick var rörande och sådant jag aldrig kommer att glömma.

Den här veckan börjar han sitt arbete på AIK:s kansli på Friends arena. Det blir hans första jobb utanför fotbollsplanen, frånsett en sex månader lång praktik i en skivaffär i Karlskoga i tonåren.

– Jag är jätteglad att AIK har erbjudit mig den här möjligheten. Jag ska jobba med AIK:s samhällsengagemang.

Vad innebär det?

– Jag vet inte riktigt än hur jobbet kommer att se ut, men ska börja med att sätta mig in i det.

Hur blir det att byta fotbollsplanen mot ett kontor?

– Jag vet inte. Jag kanske får panikångest efter två veckor, haha.

Han debuterade i allsvenskan redan som 19-åring. Efter 20 år inom elitfotbollen väntar ett helt annat liv.

– Det ska bli skönt att vara ledig på helger, det är något jag aldrig har upplevt. Som ung spelade jag golf och jag tycker mycket om att åka slalom. Det hoppas jag få tid till nu. När jag har spelat har vi varit lediga en månad i december och då har det blivit att jag har åkt till varmare breddgrader i stället.

Kan du tänka dig att bli tränare?

– Tidigare har jag sagt att jag aldrig kan tänka mig att bli tränare. Då måste du lägga ner ännu mer tid än vad du gör som spelare och det är inget jag är sugen på just nu. Men vem vet vad som händer längre fram?

Hur skulle det vara att träna AIK?

– Det känns oerhört avlägset. Det skulle vara en stor ära men jag är inte kvalificerad. Det skulle så klart vara en stor press men det är jag van vid. Jag tycker att Andreas (Alm), Nebojsa (Novakovic) och Ulf (Kristiansson) gör ett väldigt bra jobb och de kommer säkert att vara kvar i många år.

Jag ska jobba med AIK:s samhälls- engagemang.daniel tjernström

Fakta

Vinylälskare utan högtalare

”Jag lyssnar väldigt mycket på musik. Bob Dylan, Gram Parsons och Flaming Lips lyssnar jag på varje dag. Vinylskivor är de enda skivorna jag köper. Cd-fodralen är en liten platsförpackning, det är en helt annan känsla att plocka upp en vinylskiva med ett dubbelomslag. Sedan är det bra ljud också tycker jag. Men nu lyssnar jag mest i mobilen. Jag har gett bort högtalarna och inte hunnit köpt några nya.”

Fakta

Har spelat 412 allsvenska matcher

Namn: Daniel Tjernström.

Ålder: 39 år.

Bor: Sankt Eriksplan.

Familj: Sonen Alexander, 14.

Klubbar: Bråtens IK -1989, KB Karlskoga 1990-1992, Degerfors IF 1993–1996, Örebro SK 1996–1998, AIK 1999–2013.

Landskamper: 5 A-landskamper, 1997–1999.

Meriter: SM-guld 2009, Svenska cupen 1993, 1999 och 2009, Svenska supercupen 2010.

Aktuell: Efter 15 säsonger avslutade AIK:s lagkapten förra lördagen sin fotbollskarriär när AIK vann mot Elfsborg på Friends arena med 2–1. Han gjorde totalt 26 mål på 412 allsvenska matcher.