Fabiennes dröm – att leva på galopp

Fabienne de Geer på Attila strax före upploppet där de drog på långspurten som gav seger i loppet.
Fabienne de Geer på Attila strax före upploppet där de drog på långspurten som gav seger i loppet.
Fabienne de Geer har gått den långa vägen – från skitmockande praktikant till jockeylärling på Täby galopp.

En skräll i årets första lunchgalopp tog 22-åringen från Vasastan ett steg närmare drömmen.

20 minuter kvar till start i lunchgaloppens första lopp. Spelarna granskar oddsen på monitorerna under läktaren. Samtidigt hoppar Fabienne de Geer av vågen i vågrummet och verkar inte alls nervös.

– Mina föräldrar är här någonstans. De är helt inne på galopp nu. Men det var jag som började med det, de följer i mina fotspår, säger hon och skrattar.

En stund senare sitter hon upp på Attila och galopperar en raka fram och tillbaka tillsammans med konkurrenterna.

Vinnaroddset för varje häst uppdateras oavbrutet på en digital- tavla vid mållinjen. Attila har högst odds av alla, men det ska snart visa sig att spelarna är snett ute.

Favoriten Barn Dance tar visserligen kommandot från start, men Attila hakar på utvändigt. Vid ingången till upploppet går Attila förbi och ifrån – och släpper aldrig greppet.

– Jag känner Attila bra och hade som taktik att inte gå för tidigt. Han är inte så speedig, men han är stark så han orkar att bara gå och gå, säger Fabienne på väg till ny vägning i vågrummet.

Varje häst har ett slags handikapptal, som styr hur mycket jockey och sadel ska väga tillsammans. Vikten regleras med bly i sadeln.

– Som lärling får jag dra av fyra kilo, säger Fabienne.

En fördel att vara lärling alltså. Ändå strävar Fabienne mot att lämna lärlingstadiet bakom sig och bli jockey rätt och slätt. De ekonomiska förutsättningarna är ett skäl.

– Som lärling får jag fem procent av vinstpengarna. En jockey får 500 kronor per lopp och tio procent av vinstpengarna.

Det är småpengar jämfört med hur det är i exempelvis Frankrike och många arabländer. Att rida utomlands är en dröm, berättar Fabienne, men först ska hon nå målet att bli jockey i Sverige. Det blir man efter 70 segrar. Skrällsegern på lunchgaloppen i förra veckan var Fabiennes 22:a.

– Jag vill bli färdig jockey inom två år och då ska jag göra en utvärdering, fundera på hur bra det egentligen går. Man måste ju kunna överleva. Men jag hoppas att jag kommer fram till att det går för jag tycker att det här är så kul.

Fabienne är uppvuxen med ridning och familjen hade ridhästar i Gustavsberg. Som 15-åring fick hon upp ögonen för galopp och gick en nioveckorskurs på Strömsholm. Under gymnasiet var hon praktikant hos olika tränare på Täby galopp. Då fick hon mocka och fodra – och rida.

Som 18-åring gjorde hon tävlingsdebut, på familjens egen häst Canta Briani som dittills aldrig vunnit ett lopp. Det blev seger direkt. Men Fabienne hann bara göra tre fyra lopp innan hon åkte till Frankrike i två år.

– Jag var arbetsryttare. Då tränar man bara hästar, utan att tävla själv.

När hon kom hem fick hon lärlingsplats och började tävla igen. Och nu är det full rulle. Under högsäsong blir det tre–fyra tävlingsdagar i veckan. Veckans övriga dagar tränar hon.

– Jag tränar hästar på förmiddagen och tränar själv, joggar eller gymar, på eftermiddagen.

Styrka behövs för att orka trycka fram hästen på upploppet, berättar hon.

– Man puttar på halsen och ju starkare man är desto hårdare kan man trycka. Men jag är väl inte den starkaste jockeyn. I stället rider jag mycket på taktik.

Att det också fungerar visade Fabienne med högoddsaren Attila. Nu gäller det bara att ta 48 segrar till för att bli jockey.

Fakta

Har bandypåbrå

Namn: Fabienne de Geer.

Ålder: 22 år.

Bor: Vasastan.

Yrke: Jockeylärling.

Aktuell: Vann första loppet i årets första lunchgalopp i Täby i förra veckan.

Kuriosa: Släkt med Gerhard de Geer, ”bandy- baronen” i Lesjöfors som gjorde bandyn stor i Sverige.