Har besegrat alla maror i Stockholm

Hans Wannehed med sina 34 medaljer från Stockholms marathon.
Hans Wannehed med sina 34 medaljer från Stockholms marathon.
Astma, krampattack, köldfrossa, vristskada. Inget har stoppat Hans Wannehed från att fullfölja alla 34 Stockholm Marathon. På lördag är det dags igen.

– Man är väl lite envis, säger 70-åringen.

Intill motionscykeln står ett lågt bord fyllt av 34 medaljer i prydliga rader. På lördag ska samlingen utökas.

– Min favorit är nog den här, med stadshuset på, säger Hans Wannehed och pekar på medaljen längst upp till vänster.

Den är från 1979 – premiärupplagan av Stockholm Marathon. Hans Wannehed är en av de 1 799 löpare som tog sig i mål.

– Jag hade sprungit en mara i Sätra och en i Östhammar. Ett lopp inne i stan lät som en rolig grej, säger Hans Wannehed.

Sedan dess har han bara fortsatt. Varje år. Lyckligtvis har han hela tiden varit både frisk och skadefri inför starten. Under loppet har han däremot drabbats av både det ena och det andra.

– Värst var nog för några år sedan. Vid Slussen smällde det till i vristen. Jag låg i ett sjukvårdstält och de frågade om jag inte skulle bryta. Men jag gick till målet i stället, en dryg mil.

Mustaschprydde Hans Wannehed är lågmäld, nästan försynt. Men uppenbarligen har han jävlaranamma så det räcker när han befinner sig på marathonbanan.

Den kom väl till pass i fjol då det var vidrigt väder – fyra–fem grader, regn och blåst. Då blev Hans Wannehed så nedkyld att han var tvungen att söka skydd i ett tält på Norr Mälarstrand.

– De frågade också om jag inte skulle bryta. Men jag ville ta mig i mål. De hittade någon liten plastpåse som jag kunde trä över mig som skydd mot det kalla regnet.

Annars har Hans Wannehed mest varma minnen av sina 34 Stockholm Marathon.

– Varje år har varit jätteroligt. Eller kanske inte de fem senaste. Då har det mest handlat om att överleva. Jag brukar säga att en mara springer man inte, den genomför man. Så har det verkligen blivit för mig.

Hur länge tänker du fortsätta?

– Kanske blir det sista nu. Fast å andra sidan – det är 35:e loppet så flera av de andra 22 som har sprungit varje år kanske nöjer sig och faller bort. Jag anmäler mig nog nästa år igen.

Fakta

Under 5.30 är målet i år

Namn: Hans Wannehed.

Ålder: 70 år.

Bor: Sköndal.

Aktuell: Är en av endast 23 personer som har genomfört samtliga 34 Stockholm Marathon hittills.

Långlopp: Har genomfört bland annat 68 marathonlopp och 30 Lidingölopp.

Tider i maran: Har 3.03 som rekord, sprang på 5.25 i fjol. Målet i år är att gå under 5.30, vilket är gränsen för att det ska räknas av Svenska Marathon sällskapet.