Här dör säsongen tidigt

VBK:s P99-lag kunde träna i B-hallen förra veckan, men nu halveras möjligheterna till träningstider de sista två veckorna innan kommunen även stänger A-hallen.
VBK:s P99-lag kunde träna i B-hallen förra veckan, men nu halveras möjligheterna till träningstider de sista två veckorna innan kommunen även stänger A-hallen.
Jerri Bergström.
Jerri Bergström.
Vallentuna kommun har mest bråttom i norrort att stänga ner ishallarna. Klubbarna är besvikna.

”Erbjudandet” att förlänga säsongen genom att själva betala 45 000 kronor per extravecka saknar de pengar till.

– Jättekonstigt och jag undrar var problemet ligger. I Kårsta hade vi förra senvintern naturis på bandyplanen längre än B-hallen på Vallentuna IP var i drift, säger Ronny Kardevall, suppleant i VBK:s hockey­styrelse och lagledare i P99.

Gångna helgen, direkt efter sportlovet, stängdes B-hallen. A-hallen är i gång till vecka 13, sedan får Vallentunas konståkare och hockeyspelare ta vår- och sommarlov. Ronny Kardevall är övertygad om att många hade uppskattat att vara kvar i isträning ytterligare några veckor.

Just P99-laget ska spela cup i Enebyberg i maj.

– Vi ska köpa istider i bland annat Rimbo. Det känns så fel. Jag är ny i klubben, men har förstått att många hockeyledare genom åren stångat pannan blodig utan resultat.

Om VBK:s och Ormsta HC:s herrlag hade hamnat i kvalserier, om Ormsta/SDE gått till damernas SM-slutspel och flera ungdomslag avancerat långt i Mitt i-cupen, hade kaos uppstått. Det mesta hade varit färdigspelat till den 25 mars då A-hallen stängs, men utan B-hallen hade match- och träningsschemat kraschat.

Och konståkningsklubben tiger inte still. Även deras tävlings­säsong håller på ett tag till.

– Det är vansinne att stänga ishallarna så tidigt som vår kommun gör, det har jag alltid sagt, säger Jerri Bergström, VKK:s ordförande. Bortåt vecka 15–16, över påsk, är mer vettigt.

Klubbarna är erbjudna att för 45 000 kronor i veckan få is­säsongen förlängd. VBK sa initialt att man ville köpa tider, därefter har styrelsen räknat och insett att man inte törs ta den ekonomiska risken.

Då föll automatiskt VKK och OHC bort eftersom de avsett att köpa tider av VBK.

I Lidingö har kommunen begärt 100 000 kronor i månaden (cirka 25 000 i veckan) för eftersäsongen och föreningarna har betalat till månadsskiftet maj/juni. Sollentuna kommun tar 20 000 kronor i veckan för eftersäsong.

En gammal beräkning – enbart på energikostnader – visade att en veckonota för att kyla vatten landar på runt 60 000 kronor.

Så även Vallentuna kommuns prislapp är subventionerad en aning, men den är ändå dyr i förhållande till vad klubbarna i Lidingö- och Sollentuna får betala.

Ola Nilsson, arbetsledare på Vallentuna IP, tillstår att han får ta verbala snytingar. Med åren har han lärt sig att bolla vidare till tjänstemän och politiker. Lätt uppgivet konstaterar han att stängningen ”alltid varit tidig” i Vallentuna.

– Vi brukar stänga B-hallen efter sportlovet och A-hallen ett par veckor senare, något annat har inte varit aktuellt, säger Åke Uddén (C), ordförande i fritidsnämnden.

Beloppet 45 000 kronor i veckan har beslutats utan jämförelse med grannkommuner och det sattes redan förra säsongen, enligt Åke Uddén.

– Vi har talat om självkostnadspris, det skulle bli dyrare, säger Åke Uddén och tror inte att en förlängd istid över påsk är realistiskt ur kostnadssynpunkt.

Fakta

Då stänger ishallarna i norrort

Upplands Väsby: Uterinken stängdes i tisdags på grund av värmen. Vilunda ishall stängs av den 1 april.

Österåker: Nya B-hallen stängdes i söndags. A-hallen stängs efter påsklovet.

Täby: Tibble ishall stängs efter vecka 14. Hägernäs ishall är öppen till den 6 maj.

Sollentuna: B-hallen stängs nu på söndag, A-hallen den 30 april.

Danderyd: Enebybergs ishall är i gång till den 20 maj.

Lidingö: Danske bankhallen är öppen till den 31 maj.