Här får alla tjejer spela

Skarpnäck FF:s nya flickjuniorlag debuterar i seriespelet i vår.
Skarpnäck FF:s nya flickjuniorlag debuterar i seriespelet i vår.
Trötta på det befintliga föreningslivet tog Jessica Larsson och Jonas Berg-strand saken i egna händer. I vår drar de igång Skarpnäck FF:s flicksatsning.

– Vi vill tänka utanför boxen och erbjuda något som andra klubbar inte kan, säger Jessica Persson, damansvarig i klubben.

Skarpnäck FF är en liten fotbollsklubb med bara tre lag. Men nu vill föreningen gå i bräschen för ett nyskapande tänk inom Stockholmsfotbollen, i synnerhet på tjejsidan.

Det hela började med att Jonas Bergstrand startade ett kompislag med gamla spelare från Spårvägen för sju år sedan. I höstas startade klubben ett damlag och i samband med det började tankarna på en ungdomsakademi växa fram.

– Vi kände att det inte görs tillräckligt, framförallt på flicksidan, säger Jonas Bergstrand, sportchef i Skarpnäck FF och med mångårig erfarenhet som ungdomsledare i olika föreningar i Stockholmsområdet.

Till nästa säsong kommer föreningen att ha ett flicklag i seriespel.

Det är före detta Spårvägens F15 som lyft över sin verksamhet till Skarpnäck FF, eftersom den tidigare klubben inte hade något damlag. Men planen är inte att rekrytera lag från andra föreningar.

– Vi vill skynda långsamt, och kommer inte att jobba med att ta in hela lag, säger Jonas Berg-strand.

I stället är tanken att bedriva en annorlunda, icke föreningsbunden verksamhet.

Ambitionen är att anordna öppna träningar och läger där alla ska vara välkomna, både nybörjare och tjejer som spelar i andra klubbar.

– Jag har upplevt att det finns brister inom det föreningsliv vi är vana vid. Här vill vi göra något utifrån våra egna premisser. Vi vill att fler tjejer ska spela fotboll och att de ska ha kul, säger Jonas Bergstrand.

En viktig del i verksamheten kommer att vara att ledarna är spelare från seniorlagen, framförallt damlaget.

– Jag tror att det betyder mycket om det är en tjej som är tränare. Vi kan fungera som förebilder och inspiration, säger Jessica Persson.

Ambitionen är att bidra med något nytt även rent fotbollsmässigt.

– Det är väldigt lika överallt i klubbarna. Ofta är det pappor som står vid sidlinjen och är tränare, och på kansliet sitter någon som jobbat där i alla år. Vi kommer med något nytt och fräscht, säger Jessica Persson.

Som en del i flicksatsningen har ett samarbete inletts med Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Tidigare idrottssatsningar i stadsdelen har främst kommit killar till nytta. Därför inriktar man sig nu enbart på tjejer i 12–16-årsåldern.

– Många tjejer lägger av med idrott tidigt. Därför är det viktigt att även de kan idrotta på sina egna villkor utan att det är föreningsbundet, säger Leif Bergström på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning.

Fakta

En klubb med tre lag i seriespel

Skarpnäck FF startades som ett herrlag 2008 och bestod då av gamla spelare från Spårvägen.

Fram tills i år hette klubben Spåret FC.

Klubben har nu tre lag i seriespel. Herrarna i division 6, damerna i division 5 och ett flickjuniorlag i division 2.

I samarbete med Skarpnäcks stadsdelsförvaltning inleds i vår ett projekt som ska få fler tjejer att spela fotboll.