”Nisse” ska elda på sitt AIK i derbyt

Lagkaptenen Nisse Johansson hörs på träningsanläggningen i Karlberg.
Lagkaptenen Nisse Johansson hörs på träningsanläggningen i Karlberg.
AIK:s lagkapten Nils-Eric Johansson laddar inför första derbyt på Tele2 Arena mot Djurgården.

Samtidigt tränar han tio Zlatan och en AIK:are – men ingen ”sketen vänsterback”.

– Upp! Upp! Hey!!!

Nils-Eric Johanssons röst ekar över Karlbergs gräs när AIK tränar.

Han håller ihop benen för att undvika att bli tunnlad av Martin Kayongo-Mutumba, skickar en luftpastej utanför sidlinjen, följer med fram i ett anfall och slår ett inlägg till Kennedy Igboananike.

När Daniel Tjernström slutade i början av augusti var det ”Nisse” som tog över som lagets ordinarie lagkapten.

– Det är jättekul. Jag är glad och stolt över att få vara kapten. Men det har inte ändrat mitt sätt att vara, jag skriker och är vänsterback oavsett om jag har bindeln eller ej. Som vice lagkapten har jag ju delat den med ”Tjerna” ganska länge även om han alltid var nummer ett.

SM-guldet 2009 är en självklar höjdpunkt under hans tid i AIK. Han ser fortfarande en liten chans att återföra bucklan till Solna i år.

– Det känns som att tåget har gått flera gånger om för oss. Vi har fått en andra chans och nu gäller det att vi greppar den med båda händerna. Vi ska se till att vi gör vårt, helt enkelt.

Närmast väntar alltså derbyt mot Djurgården på torsdag.

– Det är lite extra som står på spel. Vi ska visa vem som är bäst i stan. Tyvärr brukar matcherna bli ganska stängda och låsta. Det bästa är att det brukar vara utsålt och riktigt bra tryck på läktarna.

Har du något skönt derbyminne?

– Ja, det sista på Råsunda. Vi vann väl med 3–0? Jag blir gladare över att de förlorar än att vi vinner. Framför allt var det skönt att de inte vann det sista derbyt där.

Blir det samma nu när det är första derbyt på Tele2 Arena?

– Första matchen är inte riktigt samma som den sista. Men självklart ska vi förstöra för dem och se till att de inte vinner ett enda derby på sin nya hemmaplan.

Nyligen förlängde Nils-Eric Johansson sitt kontrakt över de två kommande säsongerna. AIK är troligen hans sista elitklubb.

– Jag tror aldrig jag kommer att sluta spela fotboll. Men AIK är nog den sista klubben jag spelar i på någon högre nivå. Men jag stänger inte dörren om någon jippoklubb i Japan eller vad det nu kan vara komma med ett fett kontrakt.

Kanske kan familjen Johansson ha en fortsättning i AIK även efter att han slutar. Sönerna Lucas, 4, och Dylan, 2, hälsar ofta på.

– Många säger ju att AIK-kulturen inte är barnvänlig men de tycker att det är kul att vara med och springer in i omklädningsrummet. Jag ser fram emot när de blir äldre och får se bilderna på när de hänger i omklädningsrummet med Martin Mutumba. Nu inser de ju inte hur stort det är.

Hemma i Vaxholm tränar Nils-Eric Johansson äldste sonens lag.

– Han spelar i Vaxholm men har AIK-kläder på sig på träningarna. Men vi har kanske tio Zlatan också.

Har han ditt namn på tröjan?

– Haha, nej han har sitt eget. Det duger inte med en sketen vänsterback.

Läs mer: Så ska AIK-fansen tåga genom Söder till arenan, nästa sida

Fakta

Har gissningslek på bio

Namn: Nils-Eric Johansson.

Ålder: 33 år.

Bor: Vaxholm.

Familj: Frun Alice, 32, och barnen Lucas, 4, och Dylan, 2.

Senaste biofilm: ”Monsters university” på svenska, men engelska är roligare, min fru pratar engelska med barnen och vi brukar gissa om det är George Clooney eller någon annan superkändis som gör rösterna.”

Aktuell: Spelar derby mot DIF på Tele2 Arena på torsdag.