ANNONS

Kapten Carin ska ta Skuru till nya segrar

Flera stjärnor flydde Skuru efter vårens SM-final. Nu tar Carin Strömberg över som lagkapten.

– Jättekul! Jag har alltid gillat att ta ansvar.
ANNONS

I maj nådde Skurus handbollsdamer sin första SM-final sedan 2005. Men efter finalförlusten mot Sävehof, 20-38, valde flera tongivande spelare att lämna klubben.

Landslagsspelaren Johanna Westberg gick till den danska klubben Randers, tvillingsystern Emelie Westberg till Lugi. Dessutom har Vendela Hampl och Malin Norén slutat, Emma Henryson gör ett uppehåll och Emma Jonsson trappar ner i Lidingö.

– Det är alltid tråkigt när spelare försvinner. Men vi har gjort några bra värvningar och flera spelare som inte fick så mycket speltid förra året är beredda att ta ansvar. Jag tycker att vi har ett riktigt bra lag – vi ska nå minst semifinal i slutspelet, säger Carin Strömberg.

Spelarna som har tillkommit är Hanna Hellström från systerlaget Nacka HK, Sanna Stolperud från GT Söder, Nathalie Fernandes Nilsson från Lindesberg och Julia Parling från Tyresö.

Samtidigt tar Carin Strömberg alltså över kaptensbindeln efter Emelie Westberg.

– Jag har alltid gillat att ta ansvar på planen, nu får jag göra det även utanför plan. Det handlar om allt från att bestämma vilka kläder vi ska ha på samlingarna till att prata med styrelsen om vad vi spelare tycker.

Tränaren Patrik Svarvén är nöjd med valet.

– Carin visar vägen. Hon står på gymmet klockan åtta på morgonen och tar täten när vi ska ut och springa även om det regnar eller snöar och är flera grader kallt.

Under försäsongen har Skuru tagit sig till final i en turnering i Hodonin, Tjeckien, och vunnit mot alla tänkbara motståndare – från elitseriekonkurrenter som Skånela till Skurus 15-åriga pojklag.

ANNONS

– Det är kul att möta killag. De spelar lite tuffare men vi brukar kunna spela ut dem eftersom vi har ett mer utvecklat spel, säger Carin Strömberg.

Hon förde Sverige till guld i junior-VM 2010 och utsågs till turneringens mest värdefulla spelare. För två år sedan var hon med i bruttotruppen till senior-EM i Serbien men gallrades bort före mästerskapet.

– På sikt är absolut målet att etablera mig i landslaget. Samtidigt har det varit skönt att ha lite ledigt från landslagsspel sedan jag slutade i ungdomslandslaget. Jag fick inte samma tid för återhämtning i och med att det var turneringar varje sommar.

De två senaste somrarna har hon i stället delat med sig av sina kunskaper till unga handbollsspelare i åldern 9–14 år. Lägret C8 Camp som hon håller tillsammans med Skuru hade förra sommaren 170 pojkar och flickor anmälda – i år 230.

– Det har blivit en succé. Jag tycker att det är jättekul att vara tränare och att jobba med barn och ungdomar. I många lag finns ingen som hjälper spelarna med teknik, det är extra kul att kunna ge de spelarna feedback.

”Vi ska minst nå semifinal i slutspelet den här säsongen – det tror jag absolut vi kan uppnå”, säger Carin Strömberg.

Fakta

Har hundar med koll på handboll

Namn: Carin Strömberg

Ålder: 21 år.

Familj: Mamma Ingrid, pappa Poa, bröderna Petter, 25, och Måns, 23, pojkvännen Alexander, 21, samt borderterrierna Stilton och Rut. ”Ibland är de med på träningar och kollar men på matcherna får de vara hemma.”

Studerar: Historia vid Stockholms universitet.

Aktuell: Ny lagkapten i Skuru som spelar hemmapremiär mot Spårvägen på söndag.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.