Här kan du åka skidor i Danderyd

Skidspår
Promenera inte i spåren – då förstörs de.
Det krävs lite mer snö innan skidspåren blir riktigt fina.
Men för den skidsugne finns det spår att ge sig ut i redan nu.

Det är lätt att skidsugen sätter igång när man ser stora snöflingor segla ner utanför fönstret. Och nu behöver man inte vänta längre. Både på Enebybergs IP och Djursholms golfbana finns skidspår att ge sig ut i med en gång.

– Just nu har vi ungefär nio personer här som åker runt fotbollsplanen, och det kommer och går folk hela tiden. Platschefen, Per-Magnus Heden, är ute och tittar på hur det ser ut på de andra spåren nu. Folk har åkt på ett av 2,5 kilometerspåret vet jag. Vi får se om vi inte kan få igång elljusspåret också, säger Börje Larsson, idrottsplatsvaktmästare på Enebybergs IP.

LÄS MER: Trasig pistmaskin – hot mot skidhelgen

Ska bli bättre till helgen

Han säger däremot att snön som faller just nu är lite för lätt och tunn för att den ska gå att packa till riktigt bra spår.

– Det blir bäst spår av lite fuktig snö. Det är lite snålt om snö ännu också, men det ska komma mer i helgen. Då har vi beredskap och åker ut och kör skidspår så fort vi kan. Allt beror på snön, säger Börje Larsson.

LÄS MER: Folk och hundar kliver i skidspåren

Ta inte finskidorna

Det går också att åka skidor vid golfbanan i Djursholm.

– Ja, vi har spårat både i Rinkebyskogen och vid golfbanan. Men det fattas lite snö ännu, så det kan vara lite genomslag på några ställen. Någon som varit ute sa att det gick bra men att man ”inte skulle ta finskidorna”, säger Hans Henke, handläggare på kultur- och fritidsförvaltningen, och fortsätter:

– Spåren blir inte bättre om det inte snöar, men vi åker ut och spårar så fort det slutar. Man kan gärna gå in på skidspar.se och titta, där lägger åkare upp uppdateringar om spårstatusen.

Det finns ännu inga spår vid Altorp och Rösjö ängar eftersom de, enligt Hans Henke, prioriteras lägre än de vid Rinkebyskogen och Djursholms golfbana.

 

Fakta

Tänk på det här i spåren

  •  Hundförbud gäller i skidspåren, hunden ska vara kopplad och gå bredvid skidspåret. Annars förstörs lätt spåren.
  • Promenera inte i spåren – gå vid sidan av.
  • Det hör till god etikett att flytta sig ur spåret om någon kommer bakifrån och vill komma förbi.
  • Visa hänsyn för varandra.