Min lokala hjälte

Hård maktkamp om Boo KFUM:s pingis

Bordtennisspelarna tränar. Ledarna i föreningen utkämpar en öppen strid – mot varandra.
Bordtennisspelarna tränar. Ledarna i föreningen utkämpar en öppen strid – mot varandra.
Plundrad klubbkassa, jäviga styrelseledamöter och kuppartade möten.

Kampen om Boo KFUM bordtennis har urartat i ett öppet bråk mellan olika ledare i föreningen.

Striden i Boo KFUM står mellan bordtennissektionen och dess ordförande Anders Bölenius och ledamöter i föreningsstyrelsen. I juli beslutade föreningsstyrelsen att låta bordtennissektionen vila.

– Bordtennissektionen har plundrats och verksamheten har tagits över av Orminge BTK, säger Elisabeth Skohg, ledamot i styrelsen och ordförande i danssektionen.

Enligt Anders Bölenius har ingenting ändrats i praktiken.

– Vi var tvungna att flytta över ekonomin till farmarklubben Orminge BTK eftersom vårt bokföringssystem i Boo KFUM krockade med tennissektionens. Vi är 200 000 back i Boo och 200 000 plus i Orminge. Totalt går vi plus minus noll.

Han överklagade beslutet och fick rätt.

– Föreningen hade inte rätta att lägga bordtennissektionen vilande, det konstaterade också Riks­idrottsförbundet som också har behandlat frågan, säger David Gustafsson, förbundschef i Svenska bordtennisförbundet.

Han tycker ändå att det är olyckligt att bordtennissektionens ekonomi har flyttats från Boo KFUM till Orminge BTK.

– Det är inte heller korrekt hanterat. Hela föreningen ska ha ordning och reda. Vi vill inte peka ut någon part, i slutändan handlar det ju bara om att få ordning i föreningen, men här har det nog gjorts flera fel från båda parter, säger David Gustafsson.

Anders Bölenius och hans falang har också vänt sig till bordtennisförbundet angående Boo KFUM:s styrelsebeslut att skjuta upp årsmötet. De vill att mötet som hölls den 23 oktober, där en ny styrelse valdes, ska räknas som årsmöte.

– Nu har de andra till den 14 november på sig att yttra sig och komma in med sina argument. Sedan tar vi ett beslut som man kan klaga på till Riksidrottsförbundet om man inte är nöjd, säger David Gustafsson.

Christer Pallin, chefsjurist vid Riksidrottsförbundet, ser ett nytt årsmöte i Boo KFUM som den enda framkomliga vägen.

– Om man inte kan vara överens om något annat får man vara överens om att medlemmarna bestämmer och kalla till ett nytt årsmöte, ett möte där en majoritet av medlemmarna väljer en styrelse de har förtroende för. Sedan får styrelsen ta itu med den här konflikten. Att slå varandra med paragrafer i huvudet brukar sällan vara speciellt fruktbart, säger Christer Pallin, chefsjurst vid Riksidrottsförbundet.

Fakta

Det här handlar bråket om

1. Vem styr klubben?

Anders Bölenius säger att en ny styrelse valdes på årsmötet den 23 oktober. Enligt Elisabeth Skohg sköts mötet upp och den gamla styrelsen sitter kvar. Frågan behandlas av bordtennisförbundet.

2. Vilka får sitta i styrelsen?

Flera ledamöter i Boo KFUM har också arbetat som ledare i klubben och föreningen har betalat pengar till deras privata bolag.

”Vår huvudregel är att den som är arbetstagare inte är valbar till styrelse, men ytterst är det föreningens medlemmar som avgör”, säger Christer Pallin, chefsjurist vid Riksidrottsförbundet.

3. Ekonomin i bordtennissektionen.

Enligt Anders Bölenius krockade ett nytt bokföringssystem med tennisklubbens och därför flyttades bordtennis­sektionens ekonomi till farmarklubben Orminge BTK. Enligt Elisabeth Skohg saknas avtal mellan Boo KFUM och Orminge BTK.