11 hårda julklappstips från Mitt i Sporten

mauler
The Mauler är en av Stockholmsidrottarna som har skrivit en bok i år.
Har du någon läskunnig sportfåne i släkten? Då har Lokaltidningen Mitt i julklappstipsen – en hel startelva med sportböcker, alla med Stockholmsanknytning, alla utgivna 2016.

 

1 – ”The Mauler” av Skogåsbon Alexander Gustafsson och Leif Eriksson och Martin Svensson.

Alexander Gustafsson bok

Alexander Gustafsson är bondgrabben som drog på sig flera fängelsedomar innan han upptäckte MMA, sporten som förändrade hans liv. I dag är han superstjärna i världens snabbast växande publiksport. För Mitt i berättade han i maj om vägen mot toppen – och att hans tjej tycker att blomkålsöronen är gulliga.

 

2 – ”Alltid lite till – om att slåss för sitt liv” av Frida Wallberg och Malin Jonsson.

Frida Wallberg bok

Boxaren Frida Wallberg bodde tidigare i Vasastan och Lokaltidningen Mitt i skrev om henne inför titelmatchen i juni 2013 då hon knockades svårt och nästan dog. Den hyllade boken handlar om hennes hårda kamp för att bli bäst i världen, mot övergrepp i boxningens machovärld, mot sin familjehistoria, och för att komma tillbaka efter hjärnblödningen.

 

3 – ”Stenmark: Mästaren” av Vaxholmsbon Ingemar Stenmark och Hasse Andersson.

Stenmark bok

En biografi om mannen som fick hela Sverige att stå stilla. Alla ville följa Ingemars framfart i världscupen. Efter karriären vann han både Mästarnas Mästare och Let´s Dance. Här kan ni läsa Mitt i:s artikel om träningen som resulterade i den sistnämnda triumfen.

 

4 – ”Livet är en sjukamp: Min väg till prestation, balans och mening” av Carolina Klüft.

Kluft bok

Hon var den spralliga sjukamparen som inte kunde förlora. I dag är hon programledare i tv, miljöengagerad, mor till en dotter och bosatt i Haninge. I boken får vi blicka in i hennes känslor, tankar och strategier för att hantera det som kallas livet. För Lokaltidningen Mitt i berättade Carolina Klüft bland annat om sitt engagemang för miljön.

 

5 – ”Positiva minnen av framtiden” av Nanne Bergstrand och Benny Haag.

Nanne bok

Fotbollstränaren som vann SM-guld med Kalmar FF 2008 och tog Hammarby tillbaka till Allsvenskan 2014 – och fick sparken två år senare efter två elfteplatser. I boken berättar han bland annat om sin tränarkarriär och om hur han gjort sig känd för att anamma mental träning och personlig utveckling. Några veckor innan han fick lämna Bajen berättade han för Mitt i om sina drömmar, och om sitt förhållande till kanelbullar.

 

6 – ”Bröderna Ohlsson – sex decennier i Bajens tjänst” av Kenta Ohlsson, Billy Ohlsson och Tore S. Börjesson.

Kenta Billy bok

Titeln säger det mesta. Bröderna Ohlsson från Bagarmossen har skrivit in sig i de grönvita historieböckerna, Kenta med flest matcher för klubben och Billy med flest mål. De förkroppsligar dessutom devisen att en tunnel är närmaste vägen till motståndarmålet. För Mitt i berättade bröderna om boken, och om hur de vill att Hammarby ska spela fotboll.

 

7 – ”Söderort kommer alltid va vårt” av gänget bakom Supportrarnas matchprogram.

Bajen bok

En till Hammarbybok. I denna årskrönika för 2016 frossas det i grönvita derbysegrar, utöver en massa texter, bilder och statistik från årets säsong. För Mitt i berättade redaktören Magnus Hagström om boken och om hur det gick till när supportrarna bestämde sig för att ge ut ett eget matchprogram i tryckt form för åtta år sedan.

 

8 – ”Mats Mats Rubarth” av Enskedebon Mats Rubarth och Josefine Lindén.

Rubarth bok

Han vägrade välja – och blev både elitfotbollsspelare och rockstjärna. I AIK blev Mats Rubarth populär, han var bland annat favoritspelare för en 9-årig Alexander Isak, och har även titeln Allsvenskans mest utvisade spelare genom tiderna på meritlistan. Varför han fick så många röda kort, och mycket annat, berättade han om för Mitt i här.

 

9 – ”Galna målvakter: en kärleksförklaring till Skorpionen, Ravelli, påven & co” av Nackabon Petter Karlsson.

Målvakter bok

I Karlssons bok om fotbollens helylledårar, målvakterna, finns några lirare som får Rubarths temperament att ligga i lä. Totalt 33 leriga, gapiga, spektakulära och dödsföraktande galenpannor porträtteras. För Mitt i berättade Petter Karlsson om sin kärlek till dessa tokar, och om ett eget äventyr på planen.

 

10 – ”Bollkänslor: Sju decennier fyllda av fotboll” av Bo Pettersson och Bengt Johansson.

Bo petersson bok

I dag är han expertkommentator i Viasat efter en lång spelar- och tränarkarriär. Djurgården är moderklubben men senare har Petersson spelat för Älvsjö AIK, Råsunda IS, Spårvägen och Danderyds SK, för att nämna några. Även som tränare har han verkat i mängder av Stockholmslag. I boken berättar Petersson om hur kärleken till fotboll föddes och om sina erfarenheter – från division 8 på Solberga IP:s grusplan till Allsvenskan med AIK.

 

11 – ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” av Olof Lundh, journalist från Gamla Stan.

Olof Lundh bok

I boken skriver Lundh om sina erfarenheter från de 20 år han har bevakat fotboll, och då kanske framför allt om vad som sker utanför linjerna. Vi får bland annat veta varför fotbollsförbundet absolut inte ville att Friends Arena skulle heta Friends och hur det kommer sig att den nya nationalarenan gjort förbundet konkursmässigt.