Min lokala hjälte

Hargin är tillbaka i backen

Mattias Hargin från Huddinge ställer upp på världscupen i Hammarbybacken.
Mattias Hargin från Huddinge ställer upp på världscupen i Hammarbybacken.
Mattias älskar att åka skidor. Annars skulle han ha slutat efter Matildas Rapaports död.
Mattias älskar att åka skidor. Annars skulle han ha slutat efter Matildas Rapaports död.
I somras förlorade Mattias Hargin sin nyblivna fru, Matilda Rapaport i en lavinolycka i Chile och övervägde att lägga ner sin karriär. Nu ställer slalomåkaren upp på världscupen i Hammarbybacken under tisdagskvällen.

Förra vintern arrangerades för första gången någonsin alpina världscuptävlingar i Stockholm. Nu är det dags igen för världens bästa skidåkare att göra upp om pallplatserna i den alpina världscupens parallellslalomtävling.

– Det känns skithäftigt att få tävla på hemmaplan. Ifjol blev det superlyckat med mycket publik och bra drag. Att man kan tävla i Stockholm är något riktigt speciellt som ingen kunde föreställa sig för bara några år sedan, säger den alpina landslagsåkaren Mattias Hargin.

Största framgången

Mattias Hargin kommer från Huddinge och har tävlat i den alpina världscupen sedan 2004. För två år sedan stod han överst på pallen i världscuptävlingarna i Kitzbuehel i Österrike vilket är hans största framgång hittills. Förra veckan var Mattias och tävlade i Österrike igen, då blev det en niondeplats där 20 hundradelar fick honom att rasa fyra placeringar. Efter målgången skrek han rakt ut men förklarar sig att han är mycket nöjd med sin åkning ändå.

– Jag är egentligen väldigt nöjd med tävlingen men det svider lite ibland att så små marginaler avgör så mycket. Det såg nog ut som att jag var arg och visst skrek jag ut i frustration men det var mest för att jag kände att åket var bra men ändå inte räckte till, säger Mattias och skrattar.

Till tisdagens tävlingar i Hammarbybacken känner Mattias att han är i bra form men förväntar sig inte några mirakel, konkurrensen kommer att bli tuff. De tolv bästa slalomåkarna i världen plus de fyra bästa åkarna från den totala världscupen deltar i Stockholm under tisdagskvällen.

– Man skulle ju hoppas på en seger men jag har inga förväntningar. Ifjol åkte jag ut direkt så det vore roligt om jag fick åka några fler åk i år. Jag är rankad sist av alla som är där men man vet aldrig, säger Mattias.

Jag vet inte vad jag ska säga om Matildas bortgång och mitt beslut att fortsätta för tillfället. Jag var tvungen att ha något att hålla fast vid i allt det jobbiga.

Efter tävlingarna i Hammarbybacken förra året gifte sig Mattias med den alpina friåkaren Matilda Rapaport. Hon omkom två månader senare i en lavinolycka i Chile. Mattias övervägde att sluta med skidåkningen men bestämde sig ändå för att fortsätta och menade att det inte hade varit rätt mot Matilda annars.

– Jag vet inte vad jag ska säga om Matildas bortgång och mitt beslut att fortsätta för tillfället. Framförallt gillar att åka skidor och kände att jag var tvungen att ha något att hålla fast vid i allt det jobbiga. Att fortsätta med skidåkningen var inte ett beslut från en dag till till en annan utan något som växte fram.

Skidfilm med hustrun

Mattias har tillsammans med Matilda en stiftelse, MM Rapaport Hargin som arbetar för ökad säkerhet inom skidåkningen och jämställdhetsfrågor inom idrott och näringsliv. Under hösten lanserades en skidfilm som filmats under två års tid där Matilda Rapaport medverkar i. Mattias var delaktig i premiären och biljettintäkterna därifrån gick till stiftelsen.

– Hela filmprojektet var oerhört jobbigt med mycket känslor inblandat och jag har fortfarande svårt att prata om det. Nu satsar jag och försöker att njuta så mycket som det går. Nästa år är det OS och sedan VM på hemmaplan vilket är väldigt roligt och jag ser inget slut än.

Mattias tror att många åkare tittar mycket på resultat och glömmer allt annat som också är del av skidåkningen. Det sociala till exempel.

– Jag har många vänner inom skidåkningen och uppskattar mycket av det som händer runt omkring åkningen och att vi också är ett lag. Sedan älskar jag att åka skidor. Annars skulle jag inte hålla på med det här nu.

Läs mer:

Nu har Flottsbrobacken öppnat

 

Fakta

Så avgörs parallellslalomtävlingarna i Hammarbybacken

De två banorna går bredvid varandra och är 180 meter långa och har cirka 20 portar samt två hopp.

Varje heat avgörs i 2 åk – ett i vardera bana.

Tävlingen utgörs av totalt 32 åkare – de 16 bästa damerna och 16 bästa herrarna i världen.

Åkarna kommer en efter en att slås ut, ända tills en segrare är korad.

Total prispott – 2 miljoner kronor.

Källa: Worldcupstockholm.com