Lag Hasselborg från Sundbybergs CK fyra i VM

Lag HAsselborg, Sundbybergs ck
Lag Hasselborg siktade på medalj i VM, men fick ge sig i bronsmatchen mot Skottland.
Sundbybergs CK:s lag Hasselborg slutade på fjärde plats i curling-VM i Kina efter förlust med 4–6 mot Skottland i bronsmatchen tidigt på söndagsmorgonen svensk tid.

Det var små marginaler som fällde avgörandet och matchens sista sten blev symbolisk för matchen.

Några millimeters felträff gav Skottland en stulen poäng. Hade den träffat så hade det i stället blivit svensk seger.

– Curling är curling och ibland är inte marginalerna med. Vi hade lite missar här och där, precis som Skottland men hade chans till vinst ända fram till sista stenen. Tyvärr gick det inte vägen den här gången, säger Sara McManus.

OS-plats säkrad

Det svenska laget, som förutom McManus och skipper Anna Hassleborg bestod av Agnes Knochenbauer, Sofia Maibergs, Jennie Wåhlin och coach Maria Prytz, gjorde ett starkt gruppspel och säkrade en plats i finalspelet redan i näst sista omgången då man besegrade värdnationen Kina. Den segern innebar dessutom att man säkrade en svensk plats i OS i Pyeongchang 2018.

I kvartsfinalen besegrade lag Hasselborg Skottland, men i semifinalen föll man mot Ryssland. I bronsmatchen mötte laget alltså Skottland igen. Ett lag man besegrat både i gruppspelet och i kvartsfinalen, men nu gick det sämre.

”En fantastisk sten”

Ett avgörande läge i matchen var den nionde omgången där Sverige hade stor press på Skottland inför de två sista stenarna.

– Jag skulle säga att det var helt matchavgörande. Vi hade möjlighet att få med oss två, kanske tre poäng men då gjorde Eve (skip i Skottland) en fantastisk sten som räddar dom, säger Sara McManus.

EM-silver i november och nu en fjärdeplats på lagets första VM. Det tycker förbundskapten Peja Lindholm att lag Hasselberg ska vara nöjda över.

Kanada tog VM-guldet

– Ja, tjejerna ska vara stolta över den insats de har gjort. Deras första VM och går direkt till slutspel. Just nu är det så klart surt efter torsken i bronsmatchen. Men det var en bra spelad match och tjejerna har fått en skattkista av erfarenheter som blir nyttiga i framtida mästerskap, säger han.

I VM-finalen vann Kanada med 8–3 mot Ryssland.