20 nya hästar kan flytta in på Säby Gård

Säby gård ridskola
Carina Carlsson, Mika Metso, Halo och Anna-Carin Jansson i det nyrenoverade stallet.
Säby Ridskola i järfälla inviger sitt nya stall
Usi har precis fått flytta in i en av boxarna i stallet.
Stall säby gård
Det gamla stallet på Säby Gård har genomgåtte en omfattande renovering, även utvändigt.
Säby Ridskola i järfälla inviger sitt nya stall
Mika Metso, Carina Carlsson och Anna-Carin Jansson i en av hagarna norr om stallet.
Säby Ridskola i järfälla inviger sitt nya stall
Två av ridskolehästarna som ännu bor i "lilla stallet" i väntan på att det nya ska byggas.
Efter ett drygt år av renoveringsarbete står det gamla stallet på Säby Gård klart. 20 nya hästar får plats och nu kan Järfälla Ryttarförening – med cirka 500 i kö – utöka sin ridskoleverksamhet.

– Ja, nu kommer vi ha plats för 38 hästar och kan dubbla vår verksamhet. Vi har redan börjat köpa hästar, säger Carina Carlsson, ordförande i ryttarföreningen.

Järfälla Ryttarförening tog över ridskolan efter företaget Järfälla Ridcenter i juni i fjol och har sedan dess haft 18 hästar i det man kallar ”lilla stallet”. De befintliga hästarna ska stå kvar där, medan helt nya köps in till det nyrenoverade gamla stallet.

– Vi har redan köpt in nio nya, sju från Danmark och de här två från Kramfors, säger ridskolechefen Anna-Carin Jansson och pekar mot Usi och Halo – de första två hästarna som får bekanta sig med boxarna i stallet.

Omfattande renovering

Renoveringen har varit omfattande med helt nytt tak, nytt vatten och avlopp, ny el, ny ventilation och helt ny boxinredning.

Och kommunens satsning på ridverksamheten stannar inte där. Snart börjar bygget av ett helt nytt stall med plats för 28 hästar. När det står klart ska hästarna i ”lilla stallet” flyttas till det nya, plus att ytterligare tio hästar kan köpas in.

– Då kan vi ha 48 hästar och möjlighet att ta emot cirka 700 elever i veckan. Vi blir en av Stockholms och därmed Sveriges största ridskolor, säger Carina Carlsson.

500 i ridskolans kö

I dag har ridskolan omkring 250 elever och drygt 500 i kö, så behovet finns.

– Ja, vi kommer att kunna beta av en hel del av kön, säger Carina Carlsson.

Att växa så snabbt innebär en hel del arbete, både av de i dag elva anställda och av de många som jobbar ideellt i föreningen.

– Det är oerhört mycket som ska på plats. Vår ridskolechef Anna-Carin Jansson köper hästar, planerar verksamheten och anställer personal. Men det är också stora ideella insatser. Under 2016 jobbades det 7 500 timmar ideellt här, säger Carina Carlsson.

Det nya stallet skulle ligger en bit norr om gamla stallet, på en plats där ett annat stall fanns tills det brann ner på 1950-talet.

– Annars skulle det bli svårt at få bygglov här i naturreservatet, säger Carina Carlsson.

”Väl investerade pengar”

Kommunen har budgeterat med en byggkostnad på 43 miljoner kronor.

– Det är väl investerade pengar. Vi bygger ju stad på Barkarbyfältet här intill, säger Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati och fritidsnämnden.

Just nu pågår anbudsförfarandet och byggstart är planerad till april. Ryttarföreningens förhoppning är att stallet ska kunna stå färdigt till slutet av 2017.

– Allra helst till början av december så att vi kan ta in elever till vårterminen nästa år, säger Carina Carlsson.

När det nya stallet står klart ska det lilla stallet inte längre användas för ridskolehästar utan för personalens egna hästar och för hästar som behöver vila upp sig efter en skada, berättar Carina Carlsson.

– Och det blir mycket färre platser, kanske sju eller åtta mot dagens 18, eftersom vi ska ta bort spiltorna. Boxar är mycket bättre för hästarna, de kan vända sig och känner sig tryggare, säger hon.

Ett lag i allsvenskan

Parallellt med ridskolans utvidgning utvecklas också ryttarföreningens tävlingsverksamhet.

– Vi har ett lag i allsvenskan i år och vi kommer att arrangera egna tävlingar. Då ställer medlemmar upp ideellt som funktionärer. Ungdomar kommer hit klockan 7 en kall lördagsmorgon och frågar om de ska städa toaletten. Det är fantastiskt att se! Man har så roligt när man får göra något tillsammans runt ett gemensamt intresse, säger Carina Carlsson.

Fakta

Stallet invigs på lördag

Järfälla Ryttarförening driver ridskola på Säby gård och har cirka 250 elever och 500 i kö.

Föreningen har 18 hästar i spillror i lilla stallet och nio i det nyrenoverade gamla stallet, dit ytterligare elva ska köpas in. Föreningen har invigning av stallet i morgon lördag, den 11 februari.

Snart börjar bygget av ett helt nytt stall med 28 boxar. När det står färdigt kommer ridskolan att ha 48 hästar. Det innebär att man kan ta emot omkring 700 elever i veckan.

Renoveringen av gamla stallet var från början budgeterad till 3,5 miljoner kronor, men stallet var i sämre skick än man trott så kostnaden blev i stället 18 miljoner kronor. Budgeterad byggkostnad för det nya stallet är 43 miljoner kronor.