Hästarna en hjälp i sorgen

Han föddes i ett tält för 73 år sedan. I dag är romen Jean Taikon en hyllad travtränare. Hästarna betyder allt för honom. Utan dem hade han inte överlevt branden som dödade hans barn och barnbarn.

Solvalla travbana, det är kval till Breeders Crown-finalen för fyraåriga hingstar. Storfavorit är Stefan Hultmans stjärna Perfectly Enough. På stallbacken står amatörtränaren Jean Taikon, som inte vunnit ett lopp sedan 2007, och håller tummarna för sin H.R On Line.

Hingsten som ägs av Jean Taikons fru Birgitta skräller och vinner till 175 gånger pengarna.

– Vi kände att han var bra. Men inte trodde vi att han skulle vinna, säger de gång på gång i vinnarcirkeln.

En och en halv månad har passerat sedan den magiska kvällen på Solvalla då familjen Taikon tog klivet in i travsportens finrum. Drömmen om att vinna en miljon kronor i Breeders Crown-finalen och köpa sin egen gård har gått i kras, och H.R On Line har kvällen innan för fjärde loppet i rad gått oplacerad.

– Det var mitt fel, säger Jean Taikon när vi träffas i Jan Nordins stall på Solvalla där hästen numera står uppstallad. Han hade fel skor och fick inget fäste på den halkiga banan. Eller hur gubben? säger han och rufsar om i hingstens man.

– Jag funderar på att flytta tillbaka honom till Sköldnora. Han trivs inte riktigt här, saknar att få vara ute hela dagarna.

H.R On Line trampar med våta hovar efter träningspasset och 73-åringen gnuggar, assisterad av Birgitta, in Grumme tvättsåpa kring karlederna för att få bort saltet som stänkt upp från banan.

Lilla Birgitta, som Jean Taikon kallar hustrun, har just mockat skit iklädd jeanskjol och kilklackar. De hjälps åt med stallsysslorna, som de gjort sedan de skaffade första travhästen i början av 70-talet.

Paret berättar att det tagit tid att bli accepterade i travbranschen. Det har varit svårt att få in hästarna i ett stall, och om någon grej försvunnit så har folk trott att det är Rinkebyborna som varit framme.

För en person som föddes i ett tält, som hela livet kämpat mot samhällets fördomar om romer och ständigt ifrågasatts som travtränare, är det förstås en form av revansch att ha fått fram en av Sveriges mest talangfulla fyraåringar.

– Folk tror inte att jag kan det här. Så har det alltid varit. Men jag vet hur man får fart på hästar, bara man har tid. Numera hälsar folk på oss här, säger han.

Jean Taikon har hästarna i blodet, hans pappa och farfar sålde arbetshästar.

I dag har makarna bara H.R On Line. Köpt för pengar som Birgitta vann på Postkodlotteriet.

Hingsten dömdes ut av förståsigpåarna. När Jean Taikon körde honom i skogen sparkade han sönder hela vagnen och 73-åringen släpades efter.

– Jag hade redan fyra eller fem revben skadade – och fick ett till. Men jag är inte långsint. Han har börjat betala tillbaka, haha.

De har fått anbud på hingsten, men säljer inte. Sedan dottern Solomia och barnbarnet Tom dog, 8 och 9 år gamla, i en anlagd brand för 22 år sedan betyder hästarna allt.

– Vi var tvungna att åka ut till stallet hur ledsna vi än var. Utan hästarna hade vi inte levt i dag, säger Jean Taikon.

Blomsterbuketten från skrällsegern på V86 lades på barnens grav vid Spånga Kyrka.

Makarna lever med sorgen varje dag, och med skulden över att inte ha lyckats rädda barnen.

Jean Taikon gick in i det brinnande huset och letade. Förgäves.

– De gömde sig, hade sin hund med. Om den bara hade sagt ett ljud så kanske jag hade lyckats rädda dem … Men du ser, vi lever i alla fall.

H.R On Line och Jean Taikon ute på ett träningspass.

Folk tror inte att jag kan det här. Så har det alltid varit.jean taikon

Fakta

Köpte H.R On Line för 62 000 kronor

Namn: Jean Taikon.

Ålder: 73 år.

Bor: På Vimmerbyplan i Rinkeby.

Familj: Hustrun Birgitta och nio barn, varav dottern Solomia dog i en mordbrand 1990.

Aktuell: Tränar en av Sveriges bästa fyraåringar H.R On Line, som skrällde i Breeders Crown-kvalet på Solvalla nyligen.

Träningsfilosofi: ”Rider och kör varsamt, snabbjobben får jag betalt för när H.R On Line tävlar”.

Om H.R On Line: Köpt av uppfödaren Rolf Regner för 62 000 kronor, har sprungit in över 400 000 kronor.

Sveriges bästa tränare: ”Jan Nordin är bra på att få fart på unghästar”.

Landets bästa kusk: ”Goop, Adielsson, Lennartsson, det finns många. Jag själv när jag får tillbaka min licens om en vecka.