Min lokala hjälte

Hatar och älskar att springa och simma från Ö till ö

Annika Åström tränar ofta simning hemma i Lillsjön.
Annika Åström tränar ofta simning hemma i Lillsjön.
Hon har vunnit både dam- och mixedklassen i Ö till ö tidigare. På måndag gör Annika Åström, trebarnsmamma från Kungsängen, sin åttonde start i swimrunklassikern som enligt CNN är en av världens tuffaste uthållighetstävlingar.

– Jag hade inte tänkt vara med i år, men så ringde en stark tjej, Elisabet Pärsdotter Westman, och föreslog att vi skulle köra tillsammans och vi fick en reservplats, säger Annika Åström.

I Ö till ö tävlar man parvis då man tar sig från Sandhamn till Utö, över 26 öar, och totalt 65 kilometer löpning och tio kilometer simning i öppet vatten.

– Vi kommer att köra med en lina emellan oss. Jag tror att jag är starkare på simningen och hon är bäst på löpningen, säger Annika Åström.

En eventuell topplacering är inte det viktigaste i årets tävling, förklarar hon.

– Nej, vi siktar mest på att göra vårt bästa och ha en bra dag. Jag har en hatkärlek till Ö till ö. Det är jättelångt och jättejobbigt, men vi siktar på at få en bra upplevelse. Och det brukar gå rätt bra.

Det kan man säga. Annika Åström har tidigare vunnit såväl damklassen och mixedklassen, där hon tävlat i par med sin bror Fredrik Åström.

Både Annika och Fredrik tävlar även i triathlon och har kvalat in till VM-finalen i Ironman på Hawaii den 8 oktober. Annika kvalade in på en tävling i Sydafrika i april och gör sin tredje VM-final.

Hon tränar omkring tio timmar i veckan. Det kan vara svårt att få ihop tid till träningen ibland, medger hon. Ofta passar hon på då hon i sitt yrke som flygvärdinna har några timmar över innan nästa flygning.

– Som i morse. Jag landade i Östersund och hade tre timmar på mig. Då stack jag till simhallen och hann med ett pass.