ANNONS

Hela Järva har fått derbyfeber

Arkivbild Grimsta IP.
Över 2000 pers såg Husby FF spöa Rinkeby United i Sveriges hetaste division 5-derby och klubbarna står som spön i backen. Järva har drabbats av fotbollsfeber.

– De broar som kan byggas med hjälp av denna idrott är oändliga och det har nog många föreningar förstått, säger Mogos Senay i Husby FF.
ANNONS

I onsdags lockade Sveriges största lågdivisionsderby mellan Husby FF och Rinkeby United 2 000 åskådare. En match som flyttades från Ärvinge Bollplan i Kista till Brommapojkarnas hemmaarena Grimsta IP på grund av publiktrycket.

Järvaderbyt hade haussats upp rejält i sociala medier.

– Vi hajpar lite, men det är alltid på en respektfull nivå, säger Garip Günes som grundade Rinkeby United tillsammans med Martin Mutumba och några andra barndomsvänner.

Enligt Mogos Senay, kommunikationsansvarig i Husby FF, har det alltid funnits en stark rivalitet mellan norra och södra Järva, lite som den hatkärlek man kan känna för en bror eller en syster.

– Det är människor som växt upp med varandra som får chansen att visa upp sig för sitt område och visa att de är kungarna på Järva, -säger Mogos Senay.

Samtidigt känner många varandra över klubbgränserna.

– Så det blir liksom krig från att domaren startar tills han blåser av. Dagen efter kan du se spelare och ledare från båda lagen skratta ihop, säger Mogos Senay.

Läs mer: AKROPOLIS: VI HAR KVALITET FÖR ATT GÅ UPP I SUPERETTAN

ANNONS

Det blev publikfest, Rinkeby United hade till och med abonnerat en buss som forslade fans från OK-macken till Grimsta IP.

Men fotbollsfesten kom av sig redan i första halvlek när Rinkeby United fick en spelare utvisad. Totalt delades elva gula och två röda kort ut, det var hårt men respektfullt.

På läktaren var det kärlek och gemenskap över klackgränserna.

Lejonen från Husby vann till sist med 4-2.

Garip Günes är inte helt nöjd med domarinsatsen.

– Men det är kul att vi lyckades få 600 pers under 17 år till Grimsta IP. Det är en vinst i sig – och viktigare än resultatet. Vi i Rinkeby United är mer än ett fotbollslag. Vi är en familj, säger han.

Fotbollsintresset i Järva har fullkomligen exploderat på senare år.

– På Tenstasidan har det varit lite tunt tidigare, men nu har det börjat komma upp nya lag, säger Stefan Lindström fritidschef på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning.

FC Tensta som startade i höstas är den sjuttonde fotbollsföreningen i seriespel på herrsidan i Järvaområdet.

– Fotboll är världens största idrott, men också världens största språk. De broar som kan byggas med denna idrott är oändliga och det har nog många föreningar förstått, säger Mogos Senay.

Rinkeby United grundades för tre år sedan på en pizzeria. Martin Mutumba och kompani hade länge retat sig på alla kids som hängde i centrum och ”gjorde fel prioriteringar i livet”.

– Det var det här vi ville när vi startade upp. Vi kände att fotbollen hade dött ut bland unga i området. Tanken var att få med fler unga i föreningslivet. Det som händer nu är som ringarna på vattnet. Fler följer efter oss: ”Det verkar kul att starta ett fotbollslag. Det kanske vi också ska göra”, säger Garip Günes.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.