ANNONS

Helene Ripa medaljhopp i Rio

Helene Ripa är mest känd som skidåkare, men i Paralympics i Rio är hon ett medaljhopp i kanot.
Helene Ripa är mest känd som skidåkare, men i Paralympics i Rio är hon ett medaljhopp i kanot.
Helene Ripa åker till Paralympics i Rio de Janeiro för att försöka ta medalj i en för henne ny sport.

45-åringen från Tungelsta ska tävla i kanot.
ANNONS

Paralympics invigs den 7 september i Rio de Janeiro.

Samma dag reser Helene Ripa från hemmet i Tungelsta till Rio. Hon ska vara med och tävla i Paralympics, men kanottävlingen börjar först en vecka senare.

– Jag har aldrig varit i Brasilien så det ska bli kul.

Däremot har 45-åringen varit med i Paralympics tidigare. 1992 tävlade hon i simning i Barcelona och knep en femteplats. Men framför allt har Helene Ripa gjort sig känd som skidåkare, och i Sotji 2014 vann hon guld i 15 kilometer klassisk stil i Paralympics.

Helene Ripa tävlar i klassen där de med lindrigast handikapp är med. Hennes högra ben amputerades ovanför knät 1986 på grund av cancer. Distansen i Paralympics är 200 meter.

Hennes tränare Henrik Nilsson åker med till Rio för att lotsa henne till framgång.

– Jag tror på Helene och hon har förberett sig bra, säger Nilsson som själv tog guld i ”vanliga” OS 2004 i Aten när han paddlade hem segern i K2 tillsammans med Markus Oscarsson.

Nilsson är imponerad av sin adept.

– Helene höjer sig när det är tävling och har en riktig vinnarskalle. Kanot är visserligen ganska nytt för Helene, men hon är extremt vältränad tack vare skidåkningen. En fördel är att hon har erfarenheter från prestigefyllda tävlingar.

ANNONS

Helene Ripa har utvecklats i rekordfart. Från att ha blivit nio i kanot-VM på försommaren vann hon i somras EM-guld i sin tävlingsklass. Hon ligger ändå lite lågt inför Rio.

– Jag har inget mål rent placeringsmässigt utan siktar på att göra ett riktigt bra lopp. Jag har ju bara paddlat kanot sedan augusti i fjol.

Henrik Nilsson vågar däremot sticka ut hakan.

– Konkurrensen i Rio är hård men Helene har möjlighet att ta medalj.