Helenelunds IK redo för seriepremiär

Helenelund bandy
Den 12 november är det premiär i division 1 östra för Helenelunds bandyhjältar.
De har bara ett träningspass på fullstor plan bakom sig, men Helenelunds IK känner sig ändå redo inför seriepremiären borta mot Köpings IS nästa söndag.
– Ja, så ser det ut för de flesta lag i Stockholm, att man får träna på rink under hösten, men det har ändå sett bra ut i våra träningsmatcher, säger lagets nye tränare Peter Rönnqvist.

De två senaste säsongerna har han tränat IK Tellus, då han både har fört dem upp i Elitserien och lyckats hålla dem kvar. När Nisse Karlsson lämnade tränaruppdraget i Helenelunds IK gick frågan till Peter Rönnqvist.

– Jag har haft kontakt med Helenelund tidigare och nu kände jag för att prova något nytt. Jag blev lite bränd av mina två år i Tellus, med de förutsättningar som fanns där när jag kom dit. Det har tagit väldigt mycket tid och kraft. Hela livet ska ju funka också, säger han.

Tränar mycket

Även om Helenelunds IK i division 1 östra tar mindre tid i anspråk än IK Tellus i Elitserien så handlar det ändå om ett ganska omfattande engagemang. Under försäsongen har laget tränat två gånger i rink plus tre fyspass i veckan.

– Det är för att klubben har en ambition att avancera i seriesystemet och nå Allsvenskan inom en treårsperiod. Då måste man träna mer, säger Peter Rönnqvist.

Vill styra matcherna

Något konkret resultatmål inför årets säsong är emellertid inte spikat ännu.

– Nej, vi har inte kommit dit än. Kanske om några veckor. Däremot har vi satt upp mål för hur vi ska spela. Det handlar om att skapa ett spel där alla deltar både offensivt och defensivt, och att vi ska jobba mycket med passningsspelet för att lära oss att styra matcherna.

Peter Rönnqvist har relativt bra koll på konkurrenterna i serien och pekar ut två lag som givna topplag – GT/76 och AIK som båda hårdsatsar.

”De bör defilera”

– Framför allt AIK, de har egentligen en elitserietrupp redan i dag och bör defilera genom serien. De kan inte ställa ut skridskorna, men når de bara 75 procent av sin kapacitet så kan ingen slå dem. GT/76 har också rustat med många nya spelare och har dessutom ett samarbete med IK Tellus.

Och er egen trupp då?

– Vi har också fått in bra spelare, flera lite yngre som kommer att växa under säsongen. Men vi har också tappat en del rutinerade spelare, så det är både plus och minus. Och så har vi en rätt tunn trupp. Därför har vi avtalat om tre spelare som vi kan ta in på lån till matcherna.

”Möken” är tillbaka

De tre unga spelare som kan lånas in är offensive mittfältaren Edward Sigfridsson, 20 år, och målvakten Ludvig Jonasson, 21 år, från elitserielaget Sirius samt 20-årige anfallaren Emil Nordenfors från allsvenska UNIK.

Klara nyförvärv är mittfältaren Christoffer Bridholm från Uppsala BOIS, Bajenfostrade försvararen Jonas Svensson från GT/76, elitseriemeriterade mittfältaren Albin Rönnqvist (Peters son) från Hammarby, och mittfältaren Daniel ”Möken” Mökander som återvänder till moderklubben Helenelunds IK efter ett par år i Norrköping där han spelat för Borgia.

”Sollentuna är hemma”

– Sollentuna är hemma. Det är kul med bandy och jag är inte redo att lägga av ännu, säger ”Möken” Mökander, som har flera gamla lagkompisar kvar i truppen sedan sist, till klubbens hemsida.

I träningsmatcherna hade Helenelund en bara en förlust på fem matcher innan man föll med 2–5 mot Katrineholm i helgen.

Tuff hemmapremiär

– Spelet har sett bättre och bättre ut, fram till den matchen. Men Katrineholm är ett bra lag, de hade ett högre tempo och vi hade svårt offensivt mot dem.

I seriepremiären den 12 november spelar Helenelunds IK borta mot Köpings IS. Därefter väntar storfavoriten AIK i hemmapremiären på Sollentunavallen fredagen den 17:e klockan 19.

Helenelund bandy

Helenelund föll med 4–6 i förra säsongens hemmamatch mot AIK. Här är det HIK:s Jakob Schlyter som har bollen. Foto: Bengt Jörnåker

– Då får vi verkligen bekänna färg, säger Peter Rönnqvist.