SM-guld i helgen för Ebba Eisner och Waterloo

Ebba Eisner, fälttävlan, på Waterloo
Ebba Eisner och Waterloo var med och tog hem lag-SM i Mantorp i helgen.
13-åriga Ebba Eisner från Djursholm radar just nu upp framgångar tillsammans med sin ponny Waterloo. I somras tog hon ett individuellt SM-brons i fälttävlan, och i helgen vann hon lag-SM på Mantorp med Stora Wäsby Fältrittklubb.

– Alla som håller på med idrott vet hur svårt det är att få allt att stämma på ett mästerskap. Att få uppleva två medaljer i SM under samma säsong är så stort och roligt, säger Ebba Eisner.

Ebba Eisner, fälttävlan, Djursholm

Ebba Eisner och Waterloo efter lag-SM.

Hon har ridit sedan hon var 3 år och har länge kombinerat hästsporten med gymnastik och konståkning. Från 6-årsåldern har Ebba skolats på Djursholms Ridskola, men när hon började satsa på fälttävlan – som består av dressyr, banhoppning och terränghoppning – bytte hon till Stora Wäsby Fältrittklubb.

”Fin balans och supertuff”

Där tränar Ebba för några av Sveriges bästa inom fälttävlan och hon ingår i mönstringstruppen för framtida landslag.

– Ebba är som gjord för mästerskap cool, lugn och planerad. I lag-SM var banhoppningen en utmaning med djup gegga runt hela banan och en häst som bockade och for i luften som en rodeohäst. Men Ebba har fin balans och är supertuff och hon redde ut situationen, säger Ebbas mamma Charlotta Eisner som själv var fälttävlansryttare som ung.

Ledde från start till mål

Ebba och hennes lagkamrater ledde tävlingen, som gick i Mantorp, från start till mål – genom dressyr, banhoppning och terräng – och tog hem slutsegern i konkurrens med 27 lag och över 200 av Sveriges bästa ponnyekipage.

Stora Wäsby Fältrittklubb, guld i lag-SM 2017

Stora Wäsby Fältrittklubbs guldlag: Minna Bohlin på Electric Entertainer, Erika Hälltorp på Calabash, Tilde Pettersson på First Class Lady, Ebba Eisner på Waterloo, och Nora Skeppstedt på Mystic Temple.

Ebba var en av de yngsta deltagarna i hela SM. Nu är hennes mål att prestera bra på NM nästa år och därefter hinna med ett eller två EM innan hon faller för åldersgränsen som är 16 år för internationellt tävlande på ponny.

Fjärde egna ponnyn

Waterloo är en D-ponny och Ebbas fjärde egna häst. Hon är ett svenskuppfött sto som tidigare har tävlat i dressyr på högsta nivå, men hon gör sin första säsong inom fälttävlan.

– Hon har en fantastisk kapacitet i hoppning och är modig i terrängen, säger Ebba.

Fakta

Sportig syskonskara

Namn: Ebba Eisner.

Ålder: 13 år.

Bor: Djursholm.

Skola: Går i 7:an på Viktor Rydbergs samskola i Djursholm.

Syskon: Tre bröder som spelar ishockey i SDE.

Klubb: Stora Wäsby Fältrittklubb, tidigare Djursholms Ridklubb.

Häst: D-ponnyn Waterloo.

Aktuell: Tog brons på individuella SM i fälttävlan för ponny i somras, och guld på lag-SM i Mantorp i helgen.

Fakta

Svenskt OS-silver i London

Fälttävlan är en krävande ridsport där man tävlar i tre dagar i tre olika grenar – dressyr, banhoppning och terränghoppning.

Den ställer krav på tajming, mod, styrka, kondition och lätta fötter.

Det är en OS-sport och Sverige tog silver i London 2012 genom Sara Algotsson Ostholt. Seniorlandslaget tog dessutom EM-brons tidigare i år.

Stora nationer inom sporten är Tyskland, England och Irland.

Pojkar och flickor tävlar på samma villkor.

I Sverige tävlar man på ponny upp till 20 år, internationellt går gränsen vid 16 år.