ANNONS

Hellasgården bland Sveriges bästa motionsspår

Oskar jensen och Philip Persson
Oskar och Philip, från Skåne respektive Blekinge, är orienterare och hängivna löpare.
I tre månader reste Philip Persson och Oskar Jensen runt och testade motionsspår i Sveriges alla 290 kommuner. Nu presenterar de en topplista över landets 100 bästa spår. I dag har turen kommit till Hellasgården i Nacka, på en mycket stark 11:e plats.
ANNONS

–Utbudet av aktiviteter är enormt och efter en runda runt Källtorpssjön får vi en härlig inblick i naturreservatets karisma. Från skarpa hällar halvvägs runt blickar vi ut över sjön i syd, ett häftigt eldhärjat skogsområde i norr och i väst – Globen säger Oskar Jensen.

Det var från juli till september i fjol som Oskar och Philip åkte runt och testsprang 313 spår, minst ett i varje kommun i landet.

Sprang 237,5 mil

– Vi hade gjort en del research innan. Ambitionen var att hitta det bästa spåret i varje kommun, säger Oskar.

De åkte runt i bil, totalt 1 774 mil, och sprang 237,5 mil sammanlagt. Under tiden antecknade de och fotograferade flitigt för att kunna göra en topplista och kora Sveriges allra bästa motionsspår.

– Vi funderade en del på vad som egentligen är ett bra motionsspår, säger Oskar.

Fem huvudkriterier

Till slut enades de om fem huvudkriterier:

* Naturen. Hur unik, varierad och naturskön den är, och hur nära naturen man kommer.

* Framkomligheten.

* Anläggningen. Standard på duschar, bastu, utegym med mera.

ANNONS

* Spåret. Skyltning och eventuella unika kvaliteter.

* Utbud. Hur många unika kilometer som finns och variation i distanser, underlag och hur kuperad banan är.

”Välartade” motionsspår

Nu är topplistan för de 100 bästa spåren klar och nedräkningen från 100 till 1 pågår på www.motionsspar.blogspot.se och på facebook. På plats 11 kom alltså Hellasgården i Nacka. Framför allt föll Oskar och Philip för det stora utbudet, och för själva spåren.

”Hela norra sidan av sjön utgör en utomordentligt knölig kontrast, både till sin egen lättlöpta inledning och till de välartade motionsspåren på andra sidan ältavägen. Det finns med andra ord spår nog att tillfredsställa såväl trailentusiasten som den enkle motionären och alla där emellan”, skriver de i sin motivering.

– Trots stängsel och avgifter här och var har vi ärligt talat svårt att se vem som skulle kunna lämna Hellasgården missnöjd. Löparspåren är ju grymma, säger Oskar.

”Ära att vara topp 100”

Tidigare har åtta andra motionsspår i Stockholm presenterats, från Gömmareskogen i Huddinge på plats 90 till Lida friluftsgård i Botkyrka på plats 12, men Lida friluftsgård är med sin 11:e plats bäst i länet – hittills.

– Det finns otroligt många motionsspår och vi har besökt över 300 som redan de var resultatet av en rejäl utgallring, så det är verkligen en ära bara att vara med på topp 100-listan, säger Oskar.

– Vi hade väldigt högt ställda förväntningar på Stockholm, och de infriades. En sak som är unik för Stockholm är de gröna kilarna. I andra kommuner har inte funnits det behovet att medvetet spara grönområden mellan motorvägarna på det sättet, säger Oskar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.