Hemmahoppen ska ge OS-stjärnorna en match i SM i Sollentuna

I mitten står Sollentunabon Elin Westerlund, som tävlar för Spårvägen. Kring henne syns de fyra Turebergarna Napoleon Solomon, Hanna Hermansson, Yolanda Ngarambe och Benjamin Mullen.
I mitten står Sollentunabon Elin Westerlund, som tävlar för Spårvägen. Kring henne syns de fyra Turebergarna Napoleon Solomon, Hanna Hermansson, Yolanda Ngarambe och Benjamin Mullen.
Hanna Hermansson
Hanna Hermansson.
Yolanda Ngarambe
Yolanda Ngarambe.
Napoleon Solomon
Napoleon Solomon.
Benjamin Mullen.
Benjamin Mullen.
Elin Westerlund.
Elin Westerlund.
Thomas Waldetoft
SM-generalen Thomas Waldetoft.
Nästa helg, 26–28 augusti, avgörs SM i friidrott på Sollentunavallen. De flesta av lanslagsatleterna som tävlat i OS i Rio kommer, men även flera lokala stjärnor som jagar medalj på hemmaplan. Lokaltidningen Mitt i träffade fem av dem en dryg vecka före SM.

– Mitt mål i SM är att vinna, men nu har ju Susanna Kallur anmält sig så … målet får väl bli att ge henne en match, säger 26-åriga Elin Westerlund som satte sitt personliga rekord på 100 meter häck (13,11) här på Sollentunavallen på Sollentuna GP i juni.

Hon tävlar för Spårvägen, men bor i Sollentuna och har tidigare arbetat som vaktmästare på Sollentunavallen – så hon är egentligen lika mycket hemmahopp som de fyra Turebergarna som också är på plats.

En av dem, Hanna Hermansson, har gjort en kometkarriär som medeldistansare. Hon spelade fotboll på elitnivå tills för bara ett drygt år sedan då hon började träna löpning.

– Jag spelade fotboll på college i USA och när säsongen var klar testade jag friidrott. Det gick snabbt så bra att jag bytte och satsade på löpningen, säger 27-åringen som i SM väljer att koncentrera sig fullt ut på sin bästa distans 800 meter.

Utöver SM-medalj jagar Hanna Hermansson, precis som klubbkompisarna i Tureberg, även en plats i Finnkampen som i år avgörs i Tammerfors i början av september.

Yolanda Ngarambe, 24, är också medeldistansare, men med 1 500 meter som bästa gren. Hon slog sitt rekord 4,13,18 på Sollentuna GP i juni och ser fram emot att tävla på hemmaplan igen.

– Det är jättekul att springa här hemma. Som Turebergare får man extra stöd, det kände jag redan på Sollentuna GP, säger hon.

Och många hejande Sollentunabor hoppas Thomas Waldetoft, klubbchef i Tureberg och SM-general, på att kunna locka till tävlingarna. Arbetet med arrangemanget har pågått sedan april i fjol, berättar han.

– Men nu börjar läget kännas stabilt. Det finns lite småsaker kvar att fixa, men vi känner oss trygga. Vi har arrangerat stortävlingar förr, senast GP nu i juni, säger han.

Och även SM. Mästerskapet avgörs i Sollentuna för femte gången, senast var 2006.

Omkring 300 funktionärer ställer upp för att göra arrangemanget möjligt. En av dem är Turebergs stora stjärna, medeldistansaren Andreas Almgren, som just nu är skadad.

I hans frånvaro är David Mullen (400 meter häck) och Napoleon Solomon (3 000 meter hinder och 5 000 meter) de största hemmahoppen på herrsidan.

– Jag har min bästa säsong nu. Jag hade en så dålig säsong i fjol att jag inte hade någon press på mig inför denna. Jag har tagit det lugnt, tränat lätt och haft kul. Jag kallar det för min ”Hakuna Matata-säsong”, säger Benjamin Mullen och skrattar.

Även Napoleon Solomon, ny för året i Tureberg, är i form med ett färskt personligt rekord på 3 000 meter hinder bakom sig.

– Jag springer för guldet varje gång jag springer, slår han fast.