Hemvändare lovar: ”Jag är inte slut än”

Patrick Thoresen stortrivs med att vara tillbaka på isen i Hovet.
Patrick Thoresen stortrivs med att vara tillbaka på isen i Hovet.
På torsdag spelar Djurgården årets första tävlingsmatch i Champions Hockey League. Då kan det bli debut för hemvändande nyförvärvet Patrick Thoresen.

– Jag är inte slut än, säger norrmannen.

Drygt tio år har gått sedan Patrick Thoresen, 31, skrev på för Djurgården och inledde en treårig sejour i klubben. Norrmannen blev snabbt en publikfavorit och var en tillförlitlig poängspelare i stjärnkedjan med Fredrik Bremberg och Per Eklund.

Mycket har hänt sedan dess. Thoresen är ett decennium äldre och Djurgården har både hunnit åka ur och ta sig tillbaka till högsta ligan. Men mycket är också sig likt. Bland annat har han återförenats med tränaren Hans Särkijärvi och hemma på Hovet är allt som vanligt.

– Det har inte hänt så mycket här inne. Det är en fin arena och jag vet att det blir väldigt bra stämning här när säsongen börjar, säger Thoresen efter ett intensivt ispass på Hovet.

Försäsongen är i full gång och Djurgården har redan hunnit beta av ett par träningsmatcher. Men Thoresen har fått vänta på comebacken. Detta på grund av en skada i buken som tvingade honom till operation tidigare i somras. Men snart kan han vara tillbaka.

– Jag har varit borta från ispassen ett tag, men nu är jag på gång och snart spelklar, säger han.

Någon fara för att missa SHL-premiären borta mot Linköping den 16 september är det inte. Däremot är det inte helt säkert att Thoresen finns med när tävlingssäsongen inleds på torsdag då Djurgården tar emot finska Tappara Tampere i premiären av Champions Hockey League.

I sin sista säsong i Stockholmsklubben gjorde Thoresen 36 poäng på 50 matcher. Sedan dess har det bland annat blivit ett par säsonger i NHL och två mästartitlar i rysk-europeiska ligan KHL där han i SKA Sankt Petersburg var en av de mer tongivande spelarna i laget.

Och än har han mycket kvar att ge trots att han börjar bli lite till åren.

– Jag fyller 32 om några månader så det är klart att det inte är så många år man har kvar. Man börjar väl se slutet på karriären, säger han och fortsätter:

– Men är man 32, 33 eller 34 så har man oftast många år kvar. Det var säkert det Djurgården tänkte om mig också. Jag är inte slut än, säger Thoresen.

För fansen är det ett kärt återseende att ha forwarden tillbaka i laget. Självklart roligt, tycket Thoresen, men också något som förpliktigar.

– Det är klart att det kommer vara lite press. Men man är en idrottsman och lite press måste man kunna tåla. Jag tror hela laget kommer att bidra med sin del till tårtan och alla känner nog lite press att vi ska lyckas ännu bättre än förra året.

Vad tror du om Djurgården i år?

– Det känns som att vi måste sikta på slutspel först och främst. Efter det kan vi gå långt också. Men det är mycket som spelar in, det gäller att ha bra målvakter och ett powerplay som fungerar.

Och vad blir din roll i laget?

– Jag är bland de äldre så jag får dela med mig av min rutin och vara en ledare både på och utanför isen. Sen ska jag försöka hitta målet så ofta som möjligt, säger Patrick Thoresen.

Fakta

Har vunnit bucklan i KHL två gånger

Namn: Patrick Thoresen.

Ålder: 31.

Position: Forward.

Kontrakt med Djurgården: Till säsongen 2016/2017.

Meriter i urval: 76 landskamper med Norge, 30 mål och 49 assist. 106 matcher i NHL, sex mål och 18 assist. 292 matcher i KHL, 117 mål och 165 assist. Två mästartitlar i KHL.

Källa: eliteprospects.com