Hercules från Silverdal bäst i landet på att flyga

Hercules Östberg, Indoor Skydiving
Hercules Östberg och Per Nissborg flyger i vindtunneln i Bromma.
I dag lördag avgörs SM i Indoor Skydiving för fjärde gången. Hercules Östberg från Silverdal är regerande mästare och favorit i klassen Dynamic 2-way tillsammans med Per Nissborg.

– Vi siktar på att försvara vårt guld och visst, vi är favoriter, men man vet aldrig på tävling, säger Hercules Östberg.

Hercules Östberg, Indoor Skydiving

Hercules Östberg är ute efter ännu ett SM-guld. Foto: Mikael Kihlman

SM avgörs i Bodyflight, världens största och snabbaste vindtunnel, som finns i Pripps gamla fabrik i Bromma. Tunnelns inre flyghöjd är nära 23 meter och luften drivs av fyra enorma fläktar som förflyttar luften och kan skapa lufthastigheter på över 300 kilometer i timmen.

Började flyga 2015

Hercules Östberg började med Indoor Skydiving för snart fyra år sedan och har varit med på alla SM hittills – och tagit guld varje år.

I år tävlar han i 4-mannalag, med laget ”Steel my burble”, men huvudgrenen är 2-mannalag där han och Per Nissborg utgör laget DZK.

– Det står för Drop Zone Kids och vi tog det namnet för att vi båda har föräldrar som var fallskärmshoppare, säger Hercules Östberg.

Menar du att alla era fyra föräldrar var fallskärmshoppare?

– Ja, precis. Mina föräldrar träffades till och med genom fallskärmshoppningen.

Och det ni gör är väl ganska snarlikt?

– Absolut. Många fallskärmshoppare kommer ju till flygtunneln och tränar där för att bli bättre fallskärmshoppare.

Klara för VM i Lille i april

DZK har även tävlat internationellt, bland annat på VM och i världscupen, och det är redan klart att de ska representera Sverige i årets VM som går i Lille i Frankrike i april.

Hercules Östberg, Indoor Skydiving

Hercules Östberg och Per Nissborg på Bodyflight. Här tränar de tillsammans 45 minuter per vecka, plus en hel del individuell träning. Foto: Bodyflight

– Då är det mycket tuffare konkurrens. Det kommer folk från andra kontinenter och många av dem har haft vindtunnel mycket längre och flugit mycket mer än vi. Men vi ser fram emot det. Vi har satsat hårt på att slipa bort våra svagheter en efter en och vi har förbättrat oss mycket på kort tid.

Fakta

Gratis inträde på SM i Bromma

I Indoor Skydiving finns flera olika grenar. Några går ut på att bygga formationer i vindtunneln, andra handlar om att inta vissa positioner.

I SM tävlar Hercules Östberg i Dynamic 2-way och Dynamic 4-way. Där använder man hela tunneln och flyger i alla positioner. Tävlingen är uppdelad i en Speed round och en Free round. I Speed ska de tävlande ta sig igenom en tänkt bana så snabbt som möjligt, snabbast ut ur vindtunneln vinner. I Free round bedöms de tävlande utefter presentation, utförande och svårighetsgrad och lagen har 60 sekunder på sig.

SM avgörs på Bodyflight i Bromma klockan 8–18 den 16 februari och det är fri entré.