Historisk bedrift av BSK:s 14-åringar

BSK P03
Bollstanäs SK:s P03:or efter succén i Gothia Cup
BSK P03
BSK:s ledareMattias Johansson, Joakim Svensson och Andreas Zimmerman med bronspokalen.
Bollstanäs SK:s P03:or har visserligen gått starkt i Sankt Erikscupen under våren, men deras insats i Gothia Cup i Göteborg överträffade ändå alla förväntningar.
BSK P03 lag 1 kom trea i världens största fotbollscup och blev bästa europeiska lag i åldersklassen.

– Vi har ett väldigt bra lag, men att det skulle gå så här bra trodde vi ändå inte på förhand, säger Mattias Johansson, huvudtränare i Bollstanäs SK P03.

Truppen i Göteborg bestod av totalt 41 spelare som delades in i tre lag. Lag 2 och 3 spelade B-slutspel där lag 2 tog sig ända till kvartsfinal. Lag 1 fixade en plats i A-slutspelet tack vare en seger i sista gruppspelsmatchen, efter en lite knackig inledning.

– Ja, gruppspelet var inte så bra, men sedan i slutspelet blev det en jätteskillnad, säger Mattias Johansson.

Målkalas i slutspelet

Det visar också resultaten. Efter att ha gjort två mål på tre matcher i gruppen vann Väsbykillarna nu med 8–0 mot tyska FC Schöneiche och 8–1 mot Särö IK. Därefter fortsatte segertåget med 2–0 mot Kinna IF i 16-delsfinalen och 8–4 mot Elfsborg i 8-delen.

I kvartsfinalen, som spelades på Gothia Cups huvudarena på Heden, besegrades isländska Breidablik med 1–0.

BSK P03

Bollstanäs SK i kvartsfinalen mot isländska Breidablik (1–0) på Heden.

Av över 200 lag från drygt 30 nationer var nu bara fyra lag kvar – och Bollstanäs SK var ett av dem, tillsammans med ett lag från USA, ett från Ghana och ett från Brasilien.

”Glada och stolta”

I semifinalen mötte BSK Lizzy Football Club från Ghana, som hade åtta raka segrar bakom sig, och föll med 0–3 i en trots allt relativt jämn match.

BSK P03

Bollstanäs SK kämpade tappert i semifinalen mot Lizzy Football Club från Ghana, men föll till slut med 0–3.

– Spelarna var inte direkt besvikna över att vi åkte ut i semi, snarare jäkligt glada och stolta över vad de hade presterat, säger Mattias Johansson.

Snart drar Sankt Erikscupen, där BSK 1 leder den högsta serien efter tio omgångar, igång igen. Mattias Johansson tror inte att det blir svårt för laget att ladda om till den.

– Nej, de är nog bara extra inspirerade. Gothia Cup blev ju en bra självförtroende-grej.