Historisk framgång för Magda och Angelina

Vigsbyholms IK konståkning
Magda Fors, Vyachek Chiliy, Angelina Skörd efter en lyckad tävling i Kungsbacka nyligen.
För första gången är Viggbyholms IK konståkning representerade i elitseriens final – och dessutom med två åkare. Magda Fors och Angelina Skörd har båda nått finalen i U13, där bara åtta tjejer från hela landet är med, i Mörrum 7–9 april.

– Vi är en ganska ung sektion i Viggbyholms IK och har byggt upp verksamheten de senaste fem sex åren. Att ha deltagare i elitseriefinalen har vi aldrig varit med om förut. Magda och Angelina är stora förebilder för våra yngre medlemmar, säger Fredrik Lagergren, ordförande i kontsåkningssektionen.

Totalt har man omkring 200 åkare varav 100 går i skridskoskola, cirka 40 i utvecklingsgruppen som är på väg att börja tävla, och uppemot 50 är tävlingsåkare på olika nivåer.

Topp tio i landet

– Konståkningen är uppdelad i A-, B- och C-nivå där man testar sig upp på högre och högre nivå. Magda och Angelina är på A-nivå och tävlar nationellt i elitserien, säger Fredrik Lagergren.

Där har de kontinuerligt placerat sig topp tio under säsongen, vilket de även gjorde på Sm tidigare i år. Just nu är de rankade 4:a och 6:a Sverige, vilket gav en plats i elitseriefinalen där endast de åtta bästa i hela landet får delta.

Svårt med istid

– De tränar fruktansvärt hårt för att vara så unga. Oftast sex dagar i veckan och ofta två pass om dagen. Det brukar bli minst tio timmars istid i veckan, plus fysträning, säger Fredrik Lagergren.

Han berättar att klubben måste kunna garantera åkarna minst tio timmar istid i veckan för att de över huvud taget ska få åka i elitserien, något som inte alltid är det lättaste.

– Bristen på istid är vårt största problem. Det är ett pussel att få ihop det, säger Fredrik Lagergren.

Många åkare på A-nivå

Extra svårt är det då klubben just nu har många åkare, utöver Magda Fors och Angelina Skörd, som är upp på A-nivå och därmed behöver träna omkring tio timmar i veckan på is.

Bakom framgångarna ligger tränaren Vyachek Chiliy, förklarar Fredrik Lagergren.

– Ja, han har väldigt stor del i att det går bra för Magda och Angelina och de andra tjejerna.

Final i Mörrum

Elitseriefinalen avgörs i Mörrum 7–9 april och innebär slutet på tävlingssäsongen.

Samtidigt håller de andra konståkarna i Viggbyholms IK igång på hemmaplan. Söndagen den 9 april är det Våruppvisning i Hägernäs ishall, klockan 9.15–10.30.