ANNONS

Historiska hockeytjejer i Sundbybergs IK

SIK hockey tjejer
Gänget som spelade den första flickmatchen någonsin i hockey för Sundbybergs IK.
I lördags spelade ett gäng tjejer i Sundbybergs IK Hockey en historisk match. Det var första tjejmatchen någonsin i hockeysektionen – nästan på dagen 73 år efter att den grundades i oktober 1944.
ANNONS

– Vi bestämde för tre fyra år sedan att ge flickorna samma möjligheter som killarna. Då gav vi dem en egen tid i skridsko- och hockeyskolan och det gav resultat. Det kom fler tjejer än tidigare och de som kom stannade längre. Lars Teging jobbade med skridskoskolan och måste lyftas fram, säger Per Håkansson, ordförande i Sundbybergs IK Hockey.

Man valde medvetet att ta det lugnt för att allt skulle få sätta sig, men inför årets säsong anmäldes laget till seriespel.

14-15 tjejer i laget

När säsongen drog igång för ett par månader sedan var de tio tjejer i åldern 8–10 år, men tillströmningen har blivit ännu större nu, berättar Per Håkansson.

– Ja, nu är det 14–15 tjejer i laget.

Första matchen i lördags

I lördags var det dags för den första seriematchen någonsin, borta mot IFK Österåker Vikings i Åkersberga och därefter ännu en match mot Vallentuna Hockey.

SIK hockey tjejer

Sundbybergs IK:s historiska hockeytjejer kämpade väl. Foto: Per Håkansson

– De har hållit på lite längre än oss så det var tufft. Men våra tjejer hade jätteroligt och kämpade på utav bara sjutton. I andra matchens andra period var de ganska trötta, men väldigt positiva, säger Per Håkansson.

ANNONS

Sundbybergs IK:s hockeytjejer. Foto: Per Håkansson

Och återväxten ser bra ut. Redan nu är det 15 tjejer i åldern 5–7 år som tränar i skridsko- och hockeyskolan, berättar Per Håkansson.