Hugo, 17, tog historiskt VM-guld: ”Absolut den bästa upplevelsen”

Hugo Anefeldt, målvakt sverige, Danderyd u18
Hugo Alnefeldt med VM-guldmedaljen om halsen.
Finalvinsten mot Ryssland sent på söndagskvällen gav det första svenska guldet någonsin i U18-VM. En viktig pusselbit i guldlaget – målvakten Hugo Alnefeldt från Danderyd.

För första gången vann Sverige U18-VM i ishockey. På hemmaplan i Örnsköldsvik besegrades Ryssland i finalen med 4–3 efter att Lucas Raymond avgjort i förlängningen med sitt tredje mål i matchen.

En av matchvinnarna är den storspelande målvakten, Hugo Alnefeldt, som kommer från Danderyd och startade sin karriär i SDE Hockey.

När Mitt i når Alnefeld sitter han på bussen på väg hem till Stockholm och Danderyd.

– Jag mår toppen och har fortfarande inte kunnat smälta att vi vann, säger Hugo Alnefelt till Mitt i.

Finalen spelades i Fjällräven Center inför mycket publik som hejade fram småkronorna till VM-guldet.

– Det var en otroligt mäktig upplevelse att spela inför så många hemmafans och alla höll på oss. Det stödet var enormt kul att spela framför, säger 17-åringen.

Hugo Alnefeldt, u18, VM-guld, Danderyd, Ishockey

Dramatisk final

Finalmatchen mot Ryssland var väldigt spännande och avgjordes i förlängning. Två gånger var domarna tvungna att använda videogranskning för att döma om pucken var inne.

– Det är upp till dem (domarna) att avgöra och så men på andra videogranskningen var jag ganska säker på att det inte var mål. Jag såg att pucken aldrig gick över där så då var jag ganska lugn.

Istället blev det Sverige som tryckte på och fick in den vinnande pucken.

– Det är absolut den bästa upplevelsen inom hockey jag har varit med om.

Storspelade rakt igenom

Danderydskillen kan se tillbaka på sin egen insats i turneringen med stolthet. Detta trots att han under turneringen blev sjuk och fick stå över en match.

– Jag är ganska nöjd och kände att det rullade på bra där. Jag kom in i ett bra flow och tänkte inte så mycket så det var skönt.

Nu väntar några dagar ledighet för Hugo innan han reser ner till Jönköping igen för att starta upp nästa säsong med sin klubb HV71.

– De har redan dragit igång försäsongsträningen men jag får prata lite med dem och se hur lång vila jag får.

Hur ser framtiden ut för dig?

– Just nu spelar jag i HV71 och jag trivs otroligt bra där och där är framtiden just nu.