ANNONS

Historiskt OS-guld för Lag Hasselborg

Anna Hasselborg Sara McManus Agnes Knochenauer Sofia Mabergs Jennie Wåhlin och Maria Prytz
Anna Hasselborg Sara McManus Agnes Knochenauer Sofia Mabergs Jennie Wåhlin och Maria Prytz
Lag Hasselborg utklassade Sydkorea med 8–3 i nattens curlingfinal och tog guld i OS-debuten. Kung Carl XVI Gustaf och curlingdrottningen Anette Norberg var på plats när de svenska curlingdamerna från Sundbybergs CK genomförde den perfekta finalen.
ANNONS

– Just nu är det en stor explosion av känslor. Det är mycket adrenalin som lägger sig efter matchen. Det var nästan som en chock när de tackade för matchen för jag var helt i nuet och exakt där jag ville vara mentalt, säger lagets skipper Anna Hasselborg till Sportbladet.

Den här upplagan av Lag Hasselborg gjorde tävlingsdebut 2015 och representerar Sundbybergs CK. Utöver Anna Hasselborg som bor i Hägerstensåsen består laget av Agnes Knochenhauer (Lidingö), Sofia Mabergs (Malung), Sara McManus (Gävle) och reserven Jennie Wåhlin (Älvsjö).

Historiskt guld i curling

I och med segern har Sverige tre OS-titlar och är den mesta framgångsrika nationen inom damcurlingen. Supermakten Kanada, som har en miljon utövare, har bara vunnit OS-turneringen två gånger.
Anette Norberg visade vägen till de två första blågula gulden, i Turin 2006 och Vancouver 2010. I natt satt hon på läktaren i Gangneung curlingcenter och såg ett nytt stycke svensk curlinghistoria skrivas.

Bästa blågula vinter OS

Curlingdamernas guld betyder dessutom att Sverige har gjort sitt bästa vinter-OS någonsin sett till medaljligan.

– Är det så? Shit vad kul! säger Agnes Knochenhauer till Expressen.

Ja, Sverige har ännu inte tagit fler medaljer än i OS i Sotji (då det blev 15) men i medaljligan är det guld som räknas först och Lag Hasselborgs guld var Sveriges sjunde i Sydkorea. Lika många tog Sverige i Turin 2006, men då tog man bara två silver medan det hittills har blivit sex silver i årets OS.

 

ANNONS