Min lokala hjälte

Historiskt mästerskap för FUBB Basket

FUBB basket, Upplands-Bro
FUBB Basket har tolv lag i matchspel plus smurfbasket, grupper för yngre som bara tränar, och totalt cirka 250 medlemmar. Tjejerna på bilden spelar i F02 och F03 och är pionjärer då de ska delta i RM – det har inget lag gjort tidigare i klubbens 15-åriga historia.
För första gången någonsin är FUBB Basket med i Riksmästerskapen, som motsvarar junior-SM. Det är flickor födda -02 och -03 som deltar och första omgången – som avgörs nästa helg – spelas hemma i Kungsängen.

– Främsta syftet är att uppmuntra våra duktiga tjejer och peppa hela föreningen, säger lagets tränare Dennis Zalamans.

Deltagandet i RM är möjligt tack vare ett samarbete med Sigtuna BBK. Ungefär lika många spelare från varje lag kommer att tas ut och det gemensamma namnet är Mälarbasket.

– Sigtuna är i samma situation som vi, att de är lite för få och har verksamheten spridd på flera orter. Vi har samarbetat informellt tidigare, med träningsmatcher och så, men nu är det ett nytt slags samarbete. Vi hoppas att det ska locka de tjejer som har kommit längst i sin utveckling att stanna kvar lite längre i sitt lag, även om det är i en breddförening, säger Dennis Zalamans.

RM:s första omgång spelas i Kungsängens sporthall i Upplands-Brogymnasiet 14–16 oktober. Mälarbaskets motståndare är Arvika, Nässjö, AIK och Gladan från Luleå. Alla möter alla en gång med en match på fredagen (Gladan–AIK), fem på lördagen och fyra på söndagen. Gruppsegraren går till slutspel medan de andra får kämpa vidare i omgång två om en av totalt 16 slutspelsplatser.

– Vår målsättning är att komma bland de 16 bästa, men vi vet att det blir tufft. AIK borde egentligen slå oss, men de är inte omöjliga och vi har hemmaplan, säger Dennis Zalamans.

De andra tre lagen vet han mindre om, utöver att även de sannolikt är duktiga.

– Från Luleå kommer alltid bra lag och både Arvika och Nässjö är riktiga basketmetropoler så det är risk att de är bra. Men det är ju det vi vill också – möta bra motstånd. Och jag tror inte att vi kommer att göra bort oss, säger Dennis Zalamans.