Hjalmar Ekdal ska ta nästa kliv med IK Frej

Hjalmar Ekdal inför Frejs start i superettan 2019
Hjalmar Ekdal på Vikingavallen i Täby.
IK Frej-spelaren Hjalmar Ekdal är redo för Superettan efter ett lyckat cupspel och en försäsong i ryggen. Mitt i Sporten träffade mittbacken på Vikingavallen för att fråga om hans framtidsplaner.

Hjalmar Ekdal kom till IK Frej inför förra säsongen efter ett år på Collage i North Carolina. Han har redan tagit plats i Frejs A-lag och spås en lysande framtid inom fotbollen.

– Min utveckling sedan jag kom hit har varit positiv. Jag har inte spelat seniorfotboll innan så det är en helt ny erfarenhet för mig. Jag har acklimatiserat mig ganska snabbt och kände mig redo för seniorfotbollen så fort jag kom hit och det visade sig också då jag fick spela ganska mycket förra säsongen, säger Hjalmar Ekdal till Mitt i Sporten.

Trots att laget är ungt och att serien är tuff ser Ekdal positivt på säsongen.

– Jag skulle säga att vi ha goda chanser i år. Vi har ett nytt lag vilket innebär att vi måste lära känna varandra. Det är många talangfulla unga spelare som är hungriga men får vi ut rätt av det med bra tränare tror jag att det kan bli väldigt bra.

Du nämner tränarna, som också är nya i laget, hur tycker du att de är?

– De är jättebra, helt rätt typ av tränare för ett ungt lag. De är petiga vilket är bra då steget till seniorfotboll är ett stort kliv. Sedan sätter de fingret på plats och vet vad vi behöver lära oss tidigt och få ut det bästa av varje spelare. Jag känner utveckling i mitt eget spel vilket gynnar mig mer som fotbollsspelare.

Ekdal siktar högt i karriären och ser sig själv som en Allsvensk spelare i framtiden. Och om möjligt ett liv utomlands.

– Det är klart att jag vill vara i Frej så länge jag kan men jag måste till min egen utveckling också. Mitt mål är att komma till Allsvenskan.

Hur ska du lyckas med det?

– Först och främst krävs mer erfarenhet av seniorfotboll och vara redo kvalitetsmässigt och det kommer med mer matcher. Sedan måste jag vara professionell både på och utanför plan.

Att få spela i Premier League med Arsenal, det skulle vara det absolut största

Hjalmar Ekdal, IK Frej

Men Allsvenskan är inte slutmålet om Hjalmar själv får välja. Det finns ett rödvitt lag i London som hans hjärta klappar extra för.

– Att få spela i Premier League med Arsenal, det skulle vara det absolut största.

Varför Arsenal?

– Jag har alltid varit stenhård Arsenal och kommer förmodligen också alltid att vara det. Jag minns inte hur det började men jag älskade Thierry Henry när jag var liten och har alltid hållit på dem.

Hjalmar har en storebror, Albin Ekdal, som spelar i italienska Sampdoria och i det svenska landslaget. Den självklara frågan till Hjalmar är om han kan bli bättre än sin storebror.

– Ja, absolut. Det blir svårt men allt är möjligt, säger han och drar lite lurigt på mungiporna.

Hjalmar Ekdal inför Frejs start i superettan 2019