Från hobbyspel till elitnivå på drygt ett år

Ashwathi Pillai, Täby Badmintonförening
Ashwathi Pillai tränar i Täby Racketcenter.
Ashwathi Pillai tränar i Täby Racketcenter.
Ashwathi Pillai tränar i Täby Racketcenter.
Som liten kunde hon sitta i timmar och vänta på att alla vuxna hade tränat färdigt på HSR Club i Bangalore innan hon fick hoppa in på badmintonbanan.
I dag tränar Ashwathi Pillai minst två gånger om dagen, och hon behöver inte vänta på någon.
Nu ska den 17-åriga talangen från Täby spela JVM i Indonesien – ett steg på vägen mot OS i Tokyo 2020.

– OS i Tokyo har varit målet ända sedan jag började satsa för fem år sedan, säger Ashwathi.
Hon har precis avslutat ett träningspass på Täby Racketcenter, dagens andra, med pappa Vinod Pillai. Hundratals vita fjäderbollar ligger utspridda på Vinods planhalva.

Ashwathi Pillai, Täby Badmintonförening
– Jag var alltid med och såg när min pappa tränade med sina kompisar när jag var liten. Han tog med mig och min brorsa. Det var så vi blev intresserade, säger Ashwathi.

Bodde i Bangalore

I 6-årsåldern började hon spela själv. Då bodde familjen i Bangalore i Indien. När Ashwathi var 10 år fick Vinod ett jobb i Stockholm och familjen flyttade.
– Det var inte kul. Jag älskade Indien och hade all min släkt där. Det var svårt. Jag kunde inte språket.

Ashwathi Pillai, Täby Badmintonförening
Familjen Pillai bosatte sig i Täby och Ashwathi började träna i Täby Badmintonförening.
– Då blev det bättre. Jag glömde allt runt omkring när jag tränade. Nu trivs jag jättebra. Det är här jag hör hemma nu, säger hon.

Började satsa som 12-åring

Ashwathi spelade först enbart för skojs skull och tränade bara en gång i veckan. Först 12 år gammal började hon satsa hårdare.
– Jag såg när toppspelare i världen spelade och ville bli som dem. Då började jag träna mer, först fyra pass i veckan och sedan mer och mer.

Ashwathi Pillai, Täby Badmintonförening
Den ökade träningsdosen gav omedelbart resultat. Redan som 13-åring blev Ashwathi elitklassad, som yngsta spelare någonsin i Sverige, och fick sin första sponsor. Hon togs ut i Sveriges Olympiska Kommittés Utmanartrupp, en satsning mot OS 2020. Och 15 år gammal blev hon ”proffs”, fick internationell seniorrakning och skrev kontrakt med Täby Badmintonförening.
– Jag är väldigt bestämd om jag väl ställer mig in på något, säger Ashwathi.
Du måste ha haft en del talang också?
– Ja, många säger att jag har vassa slag och att jag har haft det sedan jag var jätteung. Jag har bra touch när jag skär och droppar. Mina slag är svåra att ta. Och så är jag väldigt fysiskt stark.

JVM i Indonesien

I slutet av sommaren togs Ashwathi ut i den svenska truppen till JVM i Yogyakarta i Indonesien den 9–22 oktober. Hon reser i dag torsdag för att hinna vänja sig vid tidsskillnaden och värmen, och återhämta sig efter en 24 timmar lång flygresa, tills lagtävlingen börjar på måndag. I den individuella tävlingen, som börjar den 16 oktober, är målet att nå minst kvartsfinal.

Ashwathi Pillai tränar i Täby Racketcenter.
– De bästa från hela världen är där. Asien är bäst säger alla och de från Asien tror att européer inte kan vinna över dem, men jag vill slå alla som kommer i min väg. Formen är bra. Bästa jag har varit i någonsin, säger Ashwathi.

Siktar mot OS i Tokyo

På längre sikt är målet alltså att nå OS i Tokyo om tre år. Ett tufft mål, det vet hon.
– Det gäller att vara rankad topp 60 i världen och dessutom rankad etta eller möjligen tvåa i Sverige. Men jag ska dit. Det har varit mitt mål sedan jag var 12. På ännu längre sikt är mitt mål att bli bäst i världen.

Fakta

Tränar två gånger om dagen

Namn: Ashwathi Pillai.
Ålder: 17 år.
Bor: Gribbylund.
Familj: Mamma, pappa och 13-årig lillebror som också är en talang i badminton med stora mål.
Skola: Åva där Ashwathi går tredje året på Riksidrottsgymnasium, Natur/Samhälle. Hon går programmet på fyra år för att kunna träna mycket under skoltid.
Klubb: Täby Badmintonförening som spelar i högsta serien, Svenska Badmintonligan.
Tränar: Två pass om dagen. Mest badminton på Täby Racketcenter eller Eurocenter i Uppsala, men även löpning, gym och kickboxning.
Meriter i urval: Vunnit Swiss Junior U17, vunnit SM-guld i U17, kvartsfinal i Bulgarian International (senior), final i Polish Junior U19, trea i Danish Junior U19, trea i senior-SM i år (”men det var jag inte alls nöjd med”).
Aktuell: Representerar Sverige i JVM i Indonesien med start nästa vecka. Lagspelet börjar den 9 oktober. Därefter avgörs den individuella tävlingen med start den 16 oktober.