Min lokala hjälte

Hockeykillarna stoppas av sin klubb

Lucas Selling och Hampus Larsson utanför Stortorpshallen. De är välkomna in och träna med Trångsunds IF, men inte spela matcher med sitt lag.
Lucas Selling och Hampus Larsson utanför Stortorpshallen. De är välkomna in och träna med Trångsunds IF, men inte spela matcher med sitt lag.
Lucas Selling och Hampus Larsson är två 13-åriga killar som älskar ishockey.
Nu tvingas de stå vid sidan av rinken under matcherna. Trångsunds IF låter dem inte spela i P02-laget som de tillhört sedan knatteåren.

13-åringarna Lucas Selling och Hampus Larsson står utanför Stortorpshallen och längtar in.

Visst är det fritt fram att kliva in, och även ut på hockeyrinken. Men killarnas längtan består i att få spela matcher med kompisarna i Trångsunds IF:s P02-lag. Det går däremot inte.

– Det är inte roligt att inte ha något lag att spela i, säger Lucas Selling.

Bakgrunden är att Trångsunds IF vill att spelarna ska tillhöra lag i sin egen årskull. Lucas och Hampus är födda 2003 och skulle därmed spela i 03-laget. Det vill de inte.

Som knattar, direkt efter hockeyskolan, började de spela i 02-laget eftersom laget behövde fler spelare. Och det är där Lucas och Hampus utvecklats, trivts och fått nära vänner.

Men för två år sedan flyttades de över till 03-laget på grund av Trångsunds nya föreningspolicy om årskullar. Det var bra på många sätt även där, men det hämmade utvecklingen.

– Det gick långsamt och tempot var lågt när vi spelade där, säger Hampus Larsson.

Lucas instämmer.

– Vi var vana att spela på en högre nivå, det kändes som att man fick sänka sig.

Inför den nu pågående säsongen trodde killarna att de äntligen skulle få komma tillbaka till sina gamla kompisar i Trångsunds IF 02-lag. De inledde försäsongsträningen i 02.

Lucas och Hampus och deras föräldrar lutade sig mot avsnitt 4.4 i Trångsunds IF:s föreningspolicy där följande står när det gäller att få spela i en annan årskull än sin egen:

”Huvudtränarna i de berörda lagen avgör efter samråd med föräldrarna om en spelare skall erbjudas plats i en annan årskull än sin egen. Förutsättning för att en spelare ska flyttas upp till en högre årskull är att den aktuella spelaren ska tillhöra topp 10 alternativt den övre halvan av laget.”

– Lucas och Hampus uppfyller exakt dessa kriterier för att få spela med en äldre årskull, säger Daniel Selling som är pappa till Lucas. Tränarna i 02- och 3-lagen är överens med föräldrarna att killarna ska spela i 02, och de tillhör de bästa spelarna i distriktet i sin ålder.

Sportchefen Roger Dahlström anser inte att kriterierna uppfylls helt och hållet, och får medhåll av styrelsens ordförande Dennis Fast.

– Även om tränarna har pratat med föräldrarna har de inte kommit till oss med någon begäran om att flytta på de två killarna, säger Roger Dahlström.

Daniel Selling har varit verksam i Trångsunds IF i 20 år och har bland annat coachat A-laget så sent som förra säsongen. Han är mycket upprörd över klubbens agerande.

”Jag har kontaktat Riksidrottsförbundet”

– Det verkar handla om en hel del prestige. Jag har kontaktat Riksidrottsförbundet som ska titta på detta. Just nu vet jag inte vad som händer, det kan bli så att killarna går till en annan förening.

Roger Dahlström delar inte Sellings uppfattning.

– Det handlar absolut inte om prestige. Och killarna är inte uteslutna, varken från 03-laget eller föreningen. De får träna extra med 02-laget om de vill och spela match när behov finns.

Daniel Selling påpekar att en 13-årig kille inte orkar spela i två lag samtidigt. De vill spela i 02-laget och inget annat. Han pekar på en annan formulering i Trångsunds IF:s föreningspolicy.

– Där står att ”det viktigaste är att se till att våra unga spelare har så kul som möjligt och trivs med sin hockey.”