Hökarängens taidomästare hedras i Japan

Endast två personer utanför Japan har nått sjunde dan i kampsporten taido. En av dem är Mikael Jansson från Hökarängen. Han graderades i höstas och flög i förra veckan till Japan för att delta i en ceremoni där utmärkelser och diplom delas ut.

– Jag är den ende deltagaren från västvärlden. Jag åker dit för ceremonin, men också för att träna på Okinawa, säger 51-årige Mikael Jansson.

Taido har sitt ursprung på ön Okinawa, precis som karate. Den bygger på mycket rörelse, då man prioriterar att undvika attacker snarare än att blockera dem, och att snabbt gå till motattack.

Mikael Janssons intresse för taido väcktes i slutet av 1970-talet. I slutet av 1980-talet flyttade han från Västkusten till Stockholm där han introducerade taidon och startade Stockholms Taidoförening med dojo (träningslokal) i Gubbängshallen.

Under sommarmånaderna kan Gubbängsborna se honom bedriva träning på Gubbängsfältet, men på vintern är föreningen trångbodd i sin dojo.

– Vi är 60 medlemmar i dag, men vi skulle kunna växa om vi inte hade sådan brist på halltider.

Själva ceremonin i Japan äger rum på lördag och på tisdag flyger Mikael Jansson hem till Hökar­ängen och Gubbängen igen.

Till nästa gradering – åttonde och högsta möjliga dan – är steget långt.

– Det finns givetvis i min målbild, men det krävs att jag jobbar internationellt och tränar på och driver min klubb i åtta tio år till. Vid det laget är jag en mogen äldre herre.

Jag åker dit för ceremonin, men också för att träna på Okinawa.Mikael Jansson