Hon är drottningen av flipper i världen

Helena Walter trivs i flippermiljön, samtidigt som hon jobbar för att flipper ska upp i dagsljuset och räknas som en sport.
Helena Walter trivs i flippermiljön, samtidigt som hon jobbar för att flipper ska upp i dagsljuset och räknas som en sport.
När Helena Walter klev in på ett fik som tonåring testade hon att spela flipper för första gången.

Nu rankas den 38-åriga Haningebon som bästa kvinnan i världen.

Sällan har en mer udda miljö skådats för ett träningsläger inför ett SM. Bakom en nödtorftigt ihoplappad dörr i ett garage i Midsommarkransen möts besökaren av en öronbedövande kakofoni av de mest märkliga ljud. Medelålders män samsas med unga killar och en och annan tjej. De är djupt koncentrerade, och fokuserar på metallkulorna som far som tättingar i färgglada, plingande, skrällande och ljusblinkande maskiner.

Här tränar flera av landets bästa spelare inför SM i flipper som avgörs i Heron City i Stockholm den 8–10 november.

– Jag siktar på att vinna SM-guld, säger den 38-åriga Haningebon Helena Walter som för tillfället spelar på ett klassiskt och mekaniskt flipperspel som heter ”Terminator 3”. En grym Arnold Schwarzenegger pryder maskinen.

Helena tar en paus från spelet. Det är inte lätt att finna en lugn vrå. Till slut hittar hon en nedsutten soffa som hon får dela med ett uppstoppat lodjur och diverse maskindelar från olika spel.

– Det är fyra herrar som har lokalen. De samlar på flipperspel som de ställt upp här. Tidigare var det Bandidos lokal, berättar Helena.

Helena Walter trivs här.

– Flipper är en social sport, man träffar många olika människor.

Samtidigt jobbar hon för att flipper ska betraktas mer seriöst av de icke insatta och räknas som en sport. Helena och hennes klubb Stockholm Pinball planerar att uppvakta Riksidrottsförbundet (RG) för att komma med, och därmed räknas som en idrott.

– Visst är flipper ett spel, men också en sport precis som dart eller boule.

Helena säger att en bra spelare måste ha bollsinne, teknik, koncentrationsförmåga och förmåga att tänka strategiskt.

– Upplägget är att tävla mot andra på olika banor. Flipper kräver koordination hand-öga. Det fordrar mental uthållighet. En tävling kan ta tolv timmar och deltagarna måste ha full fokus hela tiden. Även fysik är viktigt för att orka stå länge och spela.

Hon tränar cirka 15 timmar i veckan, och tröttnar aldrig.

– Jag gillar framför allt klassiska spel. Till exempel ett som heter ”Attack from Mars”. Det kan jag spela varje dag i ett år eftersom det finns så många olika strategier för att lyckas.

På SM tävlar hon i både klassisk flipper och den modernare varianten där spelen ofta är digitala.

– Jag gillar de gamla mekaniska spelen från 1940- till 1960-talet. De har mer känsla.

Hon tävlar med och mot män. I SM, och även internationellt, brukar det vara max tio procent kvinnliga deltagare.

– Men nu börjar det komma fler tjejer och fler ungdomar. Flipper är hett igen. Intresset går i cykler, på 1970-talet var det jättestort. Nu kanske man vill spela något som är fysiskt och socialt i stället för att sitta hemma framför datorn.

Fakta

Vill att flipper ska räknas som sport

Namn: Helena Walter.

Ålder: 38 år.

Bor: Lägenhet i Handen med sambon Henrik och katterna Litza (döpt efter en flipperterm) och Frenzy.

Aktuell: Hårdtränar för att vinna SM-guld i flipper.

På meritlistan: Rankas som världens bästa kvinnliga flipperspelare. VM-guld 2005 i B-klassen som är den näst högsta, och öppen för både kvinnor och män.

Vill: Att flipper ska betraktas som en sport och komma med i Riksidrottsförbundet.