Min lokala hjälte

Hon fick en ny chans att möta mästarna

I tv-soffan har hon sett gamla landslagskompisarna Malin Moströms och Hanna Ljungbergs duster mot Elofsson och Stenmark. Nu mäter Victoria Sandell Svensson själv sina krafter i Mästarnas mästare.

– Första gången jag fick frågan var jag gravid och kunde inte vara med. När jag fick en ny chans tvekade jag inte. Det är en ära att få vara med, säger Victoria.

Programmet spelades in i Ungern i höstas. Då hade det gått nästan två år sedan Victoria avslutade sin karriär som fotbollsspelare – utan att sakna den efteråt.

– Vi pratade om det, vi som deltog i programmet, om man saknar sitt gamla liv. Jag känner inte så. Jag är färdig med det.

Inte ens själva tävlingsmomentet längtar Victoria tillbaka till. Som gammal elitidrottare kände hon spänning och nervositet inför tävlingarna och det var ”kul att tävla”, men huvudbehållningen med tiden i Ungern var en annan.

– Det var alla samtalsämnen med de andra och gemenskapen vi fick. Fantastiska idrottsmän­niskor. Det kommer jag att ha med mig hela livet.

Victoria hade inte tränat extra inför tävlingarna, nästan inte i alla fall.

– Jag har ju alltid tränat. Efter graviditeten tog det lite tid att komma igång i gen, men sedan mars hade jag ändå sprungit tre fyra gånger i veckan. Kanske blev det något extra löppass då och då på grund av tävlingen, medger hon.

Annat var det när Victorias första dotter föddes 2008. Då spelade hon match mindre än en vecka senare. Men då var det Victorias fru som födde. Bara ett par månader senare åkte Victoria med landslaget till OS i Kina.

– Men jag kunde ta igen det senare. Varje förmiddag var jag hemma och så åkte jag i väg och jobbade och tränade på eftermiddagen.

Under en period 2004 var Victoria heltidsproffs, men trivdes inte. I stället jobbade hon halvtid på Djurgårdens kansli under de sista åren av karriären. Det var även nära att hon blev proffs i USA eller i Italien – i Perugias herrlag.

– De ville ha dit mig och Hanna (Ljungberg) och presidenten var väldigt angelägen. ”Ni kan bo i mitt residens och ta med så många kompisar ni vill”, sa han. Men vi hade väl gått sönder på första träningen. Vi tackade nej, det var en tokig idé.

I dag arbetar Victoria 25 procent som sportchef för Djurgårdens damer och 50 procent för Svenska fotbollsförbundet med arrangemanget av dam-EM 2013.

Kanske blir döttrarna fotbollsspelare så småningom.

– Det måste inte bli fotboll, men jag hoppas absolut att de håller på med någon idrott.

Fakta

Vigd av Mona Sahlin

Namn: Victoria Sandell Svensson.

Ålder: 34 år.

Bor: Farsta.

Familj: Frun Camilla Sandell (vigdes av Mona Sahlin på en gård i Bredäng 2008), döttrarna Moa och Saga (snart 4 och 2 år).

Klubbar: Grönahögs IK, ­Nittorps IK, Jitex BK, Älvsjö AIK, Djurgårdens IF.

Aktuell: Tävlar i Mästarnas mästare i SVT mot Stefan Schwarz (fotboll), Susanne Ljungskog (cykel), Jörgen Jönsson (ishockey), Pernilla Wiberg (alpint) och Anders Järryd (tennis). Fjolårets Mästarnas mästare sågs av drygt två miljoner tittare i snitt och finalen av nära 2,5 miljoner.