Hon flyttade till sin sports hemland

Hemma i Hamburg sökte Michelle Dietz information på internet om innebandyklubbar i Stockholm. Valet föll så småningom på Duvbo IK.
Hemma i Hamburg sökte Michelle Dietz information på internet om innebandyklubbar i Stockholm. Valet föll så småningom på Duvbo IK.
Hemma i Tyskland tittade folk konstigt när Michelle Dietz gick runt med en innebandyklubba. För att kunna utöva sin sport på allvar flyttade hon till Sverige och spelar nu med Duvbo IK.

– Jag har blivit mycket säkrare i mitt spel.

Sedan 19-åriga Michelle Dietz anslöt från Tyskland i höstas har Duvbo IK:s trupp fått lära sig en hel del innebandytermer på engelska. Men när laget nu tränar i Hallonbergens sporthall hörs bara svenska ute på planen. Michelle Dietz språkkunskaper har blivit bättre. Men framför allt har hon blivit en bättre innebandyspelare.

– Jag har utvecklats väldigt mycket, framför allt i positionsspelet. Jag är back och tidigare stod jag mest och väntade framför målet. Nivåskillnaden mellan mig och de andra spelarna i laget har minskat, säger hon.

För Michelle var det kärleken till innebandyn som fick henne att flytta till Sverige. Medan andra jämnåriga valde att åka till USA och Australien efter studenten åkte hon till Stockholm i augusti för att jobba som au pair, plugga svenska och spela innebandy i landet som har flest utövare i hela världen.

– Det är en enorm skillnad. I Tyskland är innebandy en väldigt liten sport. Samtidigt växer den hela tiden och fler unga börjar spela. Vi jobbar på det, säger hon och skrattar.

Under hela sin uppväxt har Michelle Dietz spelat tennis i hemstaden Hamburg och i närheten av träningsanläggningen fanns en innebandyklubb.

– Min bror, som jag alltid har sett upp till, började spela och sedan började jag också.

Men bristen på både spelare och erfarenhet gjorde att träningsförhållandena var långt ifrån optimala. Ofta spelade Michelle Dietz och hennes lagkamrater tre mot tre på en yta stor som en volleybollplan.

Numera ingår hon i det tyska U19-landslaget som i dag onsdag spelar sin premiärmatch i VM. Laget spelar i B-gruppen tillsammans med nationer som Ryssland, Danmark och Österrike.

– Målsättningen är att ta klivet upp A-divisionen. Vi har en ny tränare och har redan gjort ganska stora framsteg.

Från Duvbo IK:s sida tycker man det är kul att få influenser utifrån, genom Michelle Dietz.

– Hon har verkligen en stor passion för sporten. Det här är ett bra sätt för oss också att knyta kontakter. I framtiden kanske vi kan åka ner till Tyskland och spela någon träningsmatch, säger tränare Jonas Robertsson.

Han är övertygad om att det kommer att gynna sporten att spelare åker hit för att träna och spela.

– Sverige är ju det ledande landet inom innebandy och Michelle kommer att kunna ta med sig mycket tillbaka och inspirera andra. Det betyder mer än alla kurser som tränare där kan tänkas gå, säger Robertsson.

Men än så länge dröjer det innan hon flyttar tillbaka till Tyskland och kan förmedla sina nyvunna kunskaper.

– Jag har bestämt mig för att stanna här och spela ett år till, säger hon.

Fakta

Brorsan målvakt i herrlandslaget

Namn: Michelle Dietz.

Ålder: 19 år.

Bor: Hos sin au pair-familj på Östermalm.

Hemstad: Hamburg.

Familj: Mamma, pappa, storebror och hund hemma i Tyskland. ”Min bror är målvakt i det tyska herrlandslaget och flyttar till Uppsala för att spela nästa säsong.”

Gör: Jobbar som au pair, pluggar svenska och spelar innebandy i Duvbo IK.

Position: Back.

Aktuell: Spelar för Tyskland i VM för U19-landslag i Slovakien, med start i morgon onsdag.