ANNONS

Hon radar upp titlarna

Pi-Lillebi Hermansson lever för birdies och tränar varje dag, oavsett väder.
Pi-Lillebi Hermansson lever för birdies och tränar varje dag, oavsett väder.
Pi-Lillebi Hermansson njuter av att lösa problemen på golfbanan.

Utöver ett antal tävlingar utomlands och KM vid Stockholms GK har hon tre år i rad vunnit säsongens största tävling – Skandia cups riksfinal.
ANNONS

Golfförbundets statistik rörande Stockholms GK:s Pi-Lillebi Hermansson är nästan för bra för att vara sann. Hon har tre registrerade segrar. Samtliga i säsongens största tävling – riksfinalen i Scandia cup.

– Visst har jag vunnit andra tävlingar men alla tävlingar registreras inte i systemet Golfdata. I sommar vann jag två tävlingar i England som inte heller räknas.

Rankningspoäng är i sak oviktigt. När det gäller på allvar är det Pi-Lillebi som står som segrare. 2012 och 2013 vann hon sin åldersklass i Scandia cup. Förra söndagen, på hennes 16-årsdag, var det dags igen. Efter lördagens bogeyfria runda ledde hon med fyra slag. Andra dagen gick det kärvare innan hon på 17:e och näst sista hålet satte en sjumeters­putt.

– Till golfkompisar har jag sagt: jag lever för birdies.

Putten gav en birdie som gjorde att konkurrenterna i ledarbollen – Caroline Jansson och Sara Kjellker, båda Ljunghusens GK – fick dela andraplatsen. Första dagens resultat, 70 slag, var så bra att det till och med förvånade henne själv.

– Jag gillar långsiktiga mål. När jag vann riksfinalen för andra gången bestämde jag mig för att vinna i år. I all träning har riks­finalen varit målet.

”All träning” är ingen lek. Sedan hon var åtta har hon velat träna och varit bra i slalom och segling till hon valde golf. Varje dag, oavsett väder, förpliktelser och skolarbete, nöter hon bollstart och längdkontroll med sin putter.

– Jag tror att regelbundenhet är nyckeln. Jag är tillsagd att ta det lugnare, det är bara så roligt.

Hon hävdar att hon varken slår längst eller säkrast. Vad hon tror sig bemästra bättre än många andra är nerverna. När finalrundan var som mest spännande, tog hon sig tid att med fingertopparna mot tröjan känna hjärtslagen.

ANNONS

– Jag jobbar mycket med mental träning. Vill lära mig att hantera press. Min tränare (Martin Pettersson) och jag pratar om att inte bli defensiv.

Hon förtydligar att det är okej att vara nervös, men inte att vara orolig för att bli det.

– Hon gör ingenting halvdant. En del sneddar, tar genvägar, men Pi är ambitiös, noggrann. Och finurlig, säger Martin Pettersson.

– När jag slår dåliga slag och hamnar i problem för nästa, kan jag på väg fram mot bollen känna spänning i att lösa problemet.

Pi går på Celsiusskolan i Uppsala, Sveriges största idrottsgymnasium. I sin naturklass är hon enda golfaren och det uppskattar hon.

– Jag inspireras av hur andra idrottare tränar och tänker. Många på skolan fungerar som mina förebilder, jag trivs jättebra.

Fakta

Drömmer om en majorseger och Solheim cup

Namn: Pi-Lillebi Hermansson.

Ålder: 16 år.

Bor: Djursholm och Uppsala.

Klubb: Stockholms GK.

Golfdröm 1: Vinna en Major.

Golfdröm 2: Spela Solheim cup.

Namnet: Pappa gillar matematik, därav Pi (3,14…). Lillebi, namnet på en finsk kvinna som gifte sig i Frankrike precis som Pi-Lillebis mamma. Pi-Lillebi och hennes två bröder har nära relation till Frankrike eftersom de alla har gått i den helfranska skolan Lycée Français Saint Louis. Lillebror Leopold fick sitt namn efter en matematiker som tvivlade på existensen av Pi.

Aktuell: Vann för tredje året i rad Skandia cup riksfinalen på Stenungsunds GK.