Hon ska försvara Akropol till seger

Maria Melkon är en av ligans vassaste försvarsspelare enligt Akropols tränare Jonny Ishak. ”Man kan alltid göra saker bättre, men jag har gjort så gott jag kan. Jag och Özlem (Alkan) är i alla fall de som är här mest och kämpar”, säger Maria.
Maria Melkon är en av ligans vassaste försvarsspelare enligt Akropols tränare Jonny Ishak. ”Man kan alltid göra saker bättre, men jag har gjort så gott jag kan. Jag och Özlem (Alkan) är i alla fall de som är här mest och kämpar”, säger Maria.
Knäproblem, ljumskproblem, stukningar och sjukdomar. Det är ett skadskjutet Akropol som tar sig an Solna i återkvalet till Basket­ligan i morgon.

Den lilla försvars­bjässen Maria Melkon tänker bära laget på ­sina axlar om hon måste.

– Det här är vårt kval. Vi är inte färdiga med ligan, säger Maria Melkon när vi träffas hemma i Ungdomens Hus i Rinkeby.

Oturen har grinat liganykomlingen Akropol i ansiket och lagbygget har rasat som ett korthus allt eftersom spelarna fallit ifrån.Inför återkvalet till ligan har influensa däckat delar av laget.

Lagkaptenen Özlem Alkan har problem med knäna, Evelyn Troha har ont i nacken efter en bilolycka, Berivan Jauhar som nyligen gjorde comeback efter sin knäskada har stukat foten och den amerikanska stjärnforwarden Hope Elam, som snittat 19 poäng per match, har problem med ljumsken.

– Det händer ibland att vi startar en träning med åtta pers, men då är det alltid någon som får kliva av på grund av skada, suckar Akropols tränare Jonny Ishak.

– Vi har inte råd med det. Speciellt inte nu, säger Maria.

Akropol slutade tia i Basket­ligan dam och har förlorat många matcher med ynka fem poäng.

– Vi är för små och förlorar alla matcher på returtagningen. Trots att vi hänger med spelmässigt, säger Jonny.

Maria tror att det även beror på att rutin saknas i de flesta lagdelar.

– Flera av lagen har varit i ­ligan i flera år. Vi har två proffs, Hope och Jovana (Ciric), resten jobbar heltid, säger hon.

Har laget påverkats av händelserna efter jul när er ordförande och ­tränare misshandlades i sina hem?

– Nej, det kändes väldigt overkligt. Vi förstod nästan inte att det hade hänt. Så jag skulle inte skylla på det, säger Maria.

25-åringen är en av de spelare som Akropols tränare tycker har imponerat allra mest.

– Hon är helt ärligt en av de bästa försvarsspelarna i ligan. Liten, men otroligt ettrig och snabb. Och även om poäng inte är hennes styrka så har hon klivit fram i några matcher och gjort 20 poäng. Men det är i defensiven som hon tillför en massa energi och lyfter laget, säger han.

När webbsajten Basketsverige.se nyligen summerade grundserien var pointguarden Özlem Alkan given i årets rookielag. Utmärkelsen ”årets comeback” går till Cecilia Ferm, 39, som enligt basketsajten är så vältränad att hon mäter sig med seriens 20-åringar rent fysiskt.

Maria Melkon har spelat för Akropol i tio år och är engagerad som tränare och i styrelsen.

Om så krävs är hon är beredd att bära laget på sina axlar i återkvalet.

– Det finns inte att vi inte är kvar. Vi förtjänar att vara kvar. Vi har visat att vi kan spela bra och har kommit före 08 och Solna i tabellen, säger hon.

Att damlaget stannar kvar i högsta ligan är jätteviktigt för området.

– Det är så viktigt med förebilder. Många av våra spelare bor här. Det är viktigt att skapa relationer till de yngre, så att det blir fler som spelar basket i stället för att göra andra saker.

Vilka lag blir kvar?

– Jag tror att vi och Eos stannar, säger Maria Melkon.

Fakta

Önskar att hon vore lite längre

Namn: Maria Melkon.

Ålder: 25 år.

Familj: Mamma Nadia, pappa Hagop och fem äldre syskon.

Sysselsättning: Bank­rådgivare.

Längd: 165 cm.

Statistik: Snittade 6.8 poäng, 2,5 returer, 2,1 steals och 1,1 assists debutsäsongen i Basket­ligan.

Aktuell: Shootingguard vars Akropol möter Solna Vikings borta i återkvalet till Basketligan i morgon.

Kuriosa: Började coacha som 14-åring i Akropol, hatar insekter och önskar att hon vore några centimeter längre.

Fakta

Basketligan dam minskas till tio lag

IK Eos, Akropol, Solna Vikings och O8 Stockholm HR som slutade på plats nio till tolv i Basketligan dam tvingas till kvalspel för att vara kvar.

Lagen möts hemma och borta. De två främsta lagen spelar i Basketligan dam som minskas till tio lag kommande säsong.

Akropol inledde med seger, 68–64, mot Eos hemma i Ungdomens Hus i lördags och möter Solna borta i morgon och 08 Stockholm hemma på söndag.

Returerna spelas den 1 april, den 8 april och den 11 april.