Hon sprang maraton – genom Sahara

Acklimatiseringstur runt flyktinglägret Smara dagen före loppet.
Acklimatiseringstur runt flyktinglägret Smara dagen före loppet.
De flesta av lerhuset har vittrat sönder under den svåra regnperioden och många har varit tvungna att flytta.
De flesta av lerhuset har vittrat sönder under den svåra regnperioden och många har varit tvungna att flytta.
Första mötet med Amaidan Salah. Linnea Werlid, Amanda Mannervik, Salah och Mårten Edh, mer känd som Promoe.
Första mötet med Amaidan Salah. Linnea Werlid, Amanda Mannervik, Salah och Mårten Edh, mer känd som Promoe.
Västsahara.
Västsahara.
Amanda Mannervik kom tvåa i ett av världens tuffaste maraton lopp, Sahara maraton. Men syftet var aldrig att åka dit bara för att tävla. Tillsammans med musikern Promoe sprang hon för västsahariernas frihet.

– Jag tycker att det är fantastiskt om jag bara genom att göra det jag älskar – att springa – samtidigt kan belysa en vikig fråga, en kamp som många inte känner till.

26-åringen från Sundbyberg följde med välgörenhetsorganisationen Emmaus till Algeriet för att springa ett av världens tuffaste maratonlopp, Sahara Maraton.

Syftet med resan var att uppmärksamma omvärlden på västsahariernas kamp för frihet.

Marocko har ockuperat Västsahara i över 40 år och många har flytt över gränsen till Algeriet och bor i flyktingläger i öknen.

Under resan till Afrika besökte hon flyktinglägren och bodde hos västsahariska familjer för att lära sig mer om konflikten.

– De är helt beroende av bistånd och lever på katastrofhjälp. Det är ingen mat folk borde få växa upp på. Många är kortväxta och undernärda. Ändå har de ett liv där. Vilket i någon mån är fantastiskt. De har på sätt och vis byggt upp en infrastruktur med skola och sjukhus, säger Amanda Mannervik.

Det var 16 svenskar med på resan, däribland musikern Promoe som spelade in en musikvideo och gjorde ett av sitt livs bästa maraton tidsmässigt.

Amanda har gjort ett maraton innan, i Stockholm 2012. Det där beryktade loppet då det vräkte ned snöblandat regn och blåste stormbyar över Västerbron.

Ökenmaran var trevligare, åtminstone till en början.

– Det var en helt okej temperatur, som svensk sommar ungefär, sedan vart det snabbt bara varmare och varmare, 40-50 grader. Helt galet att människor lever och arbetar där, säger Amanda Mannervik.

Ett ihållande regnoväder hade gjort sanden lös och tungsprungen.

I början var det ganska flackt, sen kom ett parti med böljande sanddyner.

– Det var absolut lite tufft, men det var också väldigt, väldigt vackert. När startfältet hade spridit ut sig och man inte såg löparna framför sig och var helt själv i öknen i det månlandskapet. Det var helt fantastiskt, säger Amanda Mannervik.

Hon sprang i mål som tvåa bland kvinnorna. Men åkte egentligen inte till Afrika för att tävla, utan för upplevelsen och för att lyfta upp västsahariernas situation på dagordningen.

– Fast nu ångrar jag nästan att jag inte sprang på mer. Jag var bara några minuter efter segraren i mål, säger Amanda.

Tillbaka i Sverige igen börjar arbetet med att påverka den svenska regeringen att erkänna Västsahara.

Idag är det bara ett fåtal av världens länder som gjort det.

– Sverige var på gång bara någon vecka innan vi åkte, men backade. Det var en stor besvikelse.

Amanda Mannervik åker gärna tillbaka till Algeriet i framtiden. Det vore roligt att locka de västsahariska kvinnorna att börja springa, tycker hon.

Själv har hon sagt upp sig från ett välbetalt arbete som innovationsstrateg på en digital byrå för att köra eget och vidareutbilda sig till fjäll- och vildmarksledare.

På cv’t står redan löparcoach och diplomerad äventyrare via Adventure Academy.

– Jag vill vara ute. En av mina drömmar är att springa jorden runt, säger Amanda Mannervik.

Fakta

80-länder har erkänt Västsahara

Västsahara är Afrikas sista koloni. Efter att tidigare ha lytt under spansk överhöghet blev Västsahara äntligen fritt 1975. Friheten varade bara några dagar innan grannlandet Marocko ryckte in och ockuperade landet.

Huvuddelen av befolkningen drevs på flykt och bor sedan dess i flyktingläger i öknen i Algeriet.

De västsahariska flyktingarna är totalt beroende av internationell hjälp för sin överlevnad. Förhållandena i lägren är svåra och det råder brist på vatten, mat och mediciner.

Ett 80-tal länder i världen, merparten afrikanska, har erkänt Västsahara som ett land.

Sverige var som första Europeiska land på gång att erkänna Västsahara, men backade. Utrikesminister Margot Wallström hävdade i ett pressmeddelande att: ”Frågan om Västsahara utgör en avkoloniseringsfråga i FN samt står på säkerhetsrådets dagordning” och att: ”Ett svenskt erkännande inte skulle gynna den processen”.

Källa: Riksdagsförvaltningen
Fakta

Löparen som tävlar för landet som inte finns

”The Runner” av dokumentärfilmaren Saeed Taji Farouky som hade premiär 2013 handlar om långdistanslöparen Amaidan Salah som lämnade sin familj, sin idrottskarriär och sitt medborgarskap bakom sig för att tävla för ett land som inte existerar.

Amaidan Salah växte upp i Afrikas sista koloni Västsahara, ett område som sedan 40 år tillbaka ockuperas av Marocko, och värvades som 12-åring till det Marockanska landslaget i löpning.

Han sökte politisk asyl i Frankrike efter en tävling 2004 då han i den marockanska landslagsdräkten sprang i mål viftandes med den västsahariska flaggan.

Sedan dess har han tävlat för Frankrike, men under västsaharisk flagg.

Fakta

Ambassadör för Addnature

Namn: Amanda Mannervik.

Ålder: 26.

Bor: Sundbyberg.

Familj: Stor.

Sysselsättning: Innovationsvetare, coach och mental tränare.

Aktuell: Sprang nyligen ett av världens tuffaste maratonlopp i Algeriet för västsahariernas frihet.

Kuriosa: Har ett förflutet som eldslukerska och är ambassadör för outdoor-märket Addnature.