Hon talar tyst om sin stora passion

När studion hade sommarstängt för ett par år sedan stod Daniela inte ut och köpte en stång till sin lägenhet. ”Oftast tränar jag i studion, men stången hemma kommer till användning om jag vill öva in ett trick eller om jag bara får ett infall och vill hänga upp och ner.”
När studion hade sommarstängt för ett par år sedan stod Daniela inte ut och köpte en stång till sin lägenhet. ”Oftast tränar jag i studion, men stången hemma kommer till användning om jag vill öva in ett trick eller om jag bara får ett infall och vill hänga upp och ner.”
Daniela kan upphäva tyngdlagen – i några sekunder.
Daniela kan upphäva tyngdlagen – i några sekunder.
När Daniela Näppi tävlar är den egna kroppen hennes redskap. Och en blänkande stång.

Ibland kan hon nästan upphäva tyngdlagen, åtminstone några sekunder. Det kan räcka långt i SM på söndag.

– Jag hoppas det. Mitt nummer kommer att vara djuriskt, och spännande för publiken. Det ska hända mycket, inte vara lugnt och trallande, säger 21-åriga Daniela medan hon pustar efter ett trick på stången.

Vi befinner oss i ett före detta garage i Sveavägens norra del, nu ombyggt till en studio för poledance med mängder av stänger från golv till tak.

Pole dance som träningsform fick en liten boom förra året. Trots det låter Daniela ofta bli att berätta vad hon ägnar sig åt fem gånger i veckan, när hon träffar nya människor.

– Det har blivit mycket bättre nu när fler vet vad det handlar om, men fördomar finns kvar. Ibland orkar man inte förklara. En del associerar fortfarande till striptease. Jag kan i och för sig förstå det eftersom det är en stång och vi har lite kläder på oss.

Att hud visas har dock en naturlig förklaring.

– När vi gör trick använder vi huden för att fastna på stången, säger Daniela.

Det hörs. När Daniela svingat sig upp på stången och kopplat ett krävande grepp om den kan hon hålla några sekunder. Sedan börjar hon sakta glida. Och det gnisslar.

– I början gjorde det ont och jag fick blåmärken, men huden vänjer sig. Nu känns det inte alls lika mycket längre.

Daniela var en pionjär inom sporten när hon för snart fem år sedan hittade till en liten studio, den första som fanns i stan, på Tulegatan.

– Jag hade testat magdans och så satt jag och youtubade på det, klickade mig vidare och kom in på poledance. Jag blev helt fascinerad och när jag testade själv fastnade jag direkt.

Varför?

– Det innefattar så mycket – akrobatik, handstående, ryggstretch, split, spagat. Och att man kan utvecklas i den takt man vill. I magdansen fick man anpassa sig till den trögaste i gruppen. I poledance kan man få eller ge sig själv svårare övningar hela tiden.

Daniela har gått framåt snabbt och sett till att inte stagnera. Stark vilja och obefintlig rädsla ligger bakom, tror hon själv.

– Att jag är orädd är min styrka. Jag vågar pröva nya trick. Jag bara testar och ser vad som händer. Och så har viljan hjälpt mig. Innan jag har lärt mig ett trick tekniskt, eller fått styrkan för det, så drar jag mig upp på ren vilja.

För ett år sedan avgjordes SM i pole dance för första gången. Då valde Daniela att inte vara med. Till årets SM, som arrangeras på Älvsjömässan på söndag, skickade hon in en video på tre och en halv minut – och hörde till de blott 14 (tio kvinnor och fyra män) som bedömdes hålla måttet för SM.

– Jag har aldrig känt behov av att tävla, men nu ska det bli kul att visa vad jag kan för släkt och vänner. Klart att jag vill vinna, men först och främst är det en kul grej.

Fakta

Gör SM-debut

Namn: Daniela Näppi.

Ålder: 21 år.

Bor: Gärdet.

Yrke: Sakförsäkringsförmedlarassistent och poledancelärare.

Aktuell: Gör på söndag debut i poledance-SM som avgörs på Älvsjömässan.