Kungsholmsbo tar över SVT sport – första kvinnan på posten

Åsa Edlund Jönsson blir ny sportchef för SVT.
Åsa Edlund Jönsson blir ny sportchef för SVT.
Kungsholmsbon Åsa Edlund Jönsson blir ny chef för Sveriges televisions sportredaktion.

Hon blir därmed första kvinna på posten.

– Det var väl på tiden, säger hon.

Klockan 13.00 avslöjade SVT att hon tar över som tv-bolagets sportchef i början av maj. Strax före hade redaktionen fått veta.

– Det var härligt att bli omkramad och berätta hur jag ser på framtiden. Jag tycker ju att vi har den bästa sportredaktionen i Sverige, säger Åsa Edlund Jönsson.

Därefter har det varit mer hektiskt.

– Efter mötet har telefonen ringt i ett, mejlen är helt överfull och jag bara ser hur det plingar i sociala medjer. Det är härligt hur alla hejar på mig och peppar mig, säger hon.

Har du hört några negativa reaktioner?

– Jag har aldrig varit med om att något är 100-procentigt positivt. Det fanns ju andra kandidater och är de tävlingsinriktade tycker väl de att det är tråkigt att inte de fick jobbet. Men jag hoppas så många som möjligt tycker att det är positivt.

Hon började sin karriär med att bevaka sport på Örnsköldsviks Allehanda 1990. Därefter jobbade hon som reporter och programledare på Supersport och Canal+. Hon har arbetat på SVT sedan 1999. Där har hon varit reporter, programledare och Sveriges första kvinnliga hockeykommentator. De senaste åren har hon varit utvecklingschef, onlinechef och projektledare för bland annat OS och Sportspegeln.

Hon och SVT står för flera utmaningar framöver. SVT hade inte tv-rättigheterna till vinter-OS i Sotji 2014 och saknar även rättigheterna till OS i Rio i sommar.

– Det är klart att jag hellre sett att vi hade rättigheterna. Jag tycker att OS är en rättighet som borde ligga hos Sveriges television. Vi vill göra tv för hela svenska folket och på ett OS finns ju alla möjliga sporter som finns i det svenska samhället, säger Åsa Edlund Jönsson.

Hon blir alltså historisk som den första kvinnliga chefen för SVT sport.

– Det var väl på tiden? Det känns ju jätteroligt.

Vad kommer du att göra som chef?

– Jag är en väldigt nyfiken person och vill gärna fortsätt at utveckla sportproduktionen och dra nytta av våra digitala plattformar. Sedan ska vi naturligtvis fortsätta att leverera starka journalistiska tv-sändningar också. Sportnytt har ju omkring 1 miljon tittare varje dag.

Fakta

Alla sportchefer på SVT

1957-1969 Gert Engström

1969-1983 Åke Iwarsson

1983-1985 Lennart Sveder

1985–1988 Sven-Olov Malmros

1988–1990 Hans Bonnevier

1990-1998 Bosse Gentzel

1998–2005 Remy Nilsson

2005-2010 Albert Svanberg

2010–2015 Per Yng

2016- Åsa Edlund Jönsson

Källa: SVT
Fakta

Spelar veteranhockey

Namn: Åsa Edlund Jönsson

Ålder: 42 år

Bor: Kungsholmen.

Familj: Make och två barn.

Idrottskarriär: Spelade volleyboll, fotboll och basket som ung. I dag spelar hon veteranhockey med Solna bagladies. ”De gångar jag hittar rätt är jag forward.”

Roligaste idrottsminne: OS-guldet och OS-silvret i ishockey i Turin 2006.

Källa: SVT