Hopp går före guld

Guldfavoriten Nicky Obreykov prioriterar att göra bra hopp framför att vinna.
Guldfavoriten Nicky Obreykov prioriterar att göra bra hopp framför att vinna.
Nicky Obreykov vann SM första gången han ställde upp.

Sedan har han fortsatt – sex raka guld.

Men inför årets mästerskap har smärta i höger­knät påverkat träningen.

Förra året tog Nicky Obreykov sitt sjätte raka SM-guld för KK Sollentuna. Men från och med den här säsongen tävlar han för Vallentuna KK.

– Det funkade inte mellan mig och Sollentuna så jag behövde byta klubb.

Vad hände?

– Det kan jag nog inte berätta. Det är lite personligt.

Har du någon gång varit nära att missa ett SM-guld?

– Ja, det har jag faktiskt. För två år sedan var det väldigt tajt. De flesta åren har det varit ganska bra konkurrens även om vi inte varit så många killar – i början var vi bara två stycken. Men de senaste åren har vi blivit fler och fler, omkring sex stycken. Det är mycket roligare med fler personer och mer konkurrens.

I år har han nio motståndare i juniorklassen.

– Det skulle så klart vara kul att vinna men det prioriterade är att göra hoppen bra så att jag i framtiden vet att jag kan göra dem.

Han har alltså redan vunnit klassen flera gånger tidigare. I år utmanar han sig själv med ett svårare program.

– Jag har klarat trippel axel på träning men inte gjort hoppet på tävlingar tidigare. Men jag kommer att ha med det i programmet på SM. Jag måste ju fortsätta att utvecklas. Även om jag kanske skulle kunna vinna med samma program som förra året så blir det ju ingen utveckling.

Men uppladdningen kunde ha varit bättre. De senaste veckorna har en smärta i höger knä – landningsknät – tvingat honom att ta det lugnare.

– Mina problem med knäna har kommit och gått i tre år. Det påverkar framför allt hoppen, man landar ju ganska hårt. De senaste veckorna har jag i stället fått träna på steg och annat som inte belastar lika mycket.

Förberedelserna blir en skör balansgång.

– Nu inför SM försöker jag hitta något mellanting mellan vila och träning samtidigt som jag tränar upp knät med rehabövningar. Jag vill ju inte överbelasta knät, samtidigt måste jag träna för att hålla i gång.

Ett bra resultat på SM kan ge en skjuts åt nästa års junior-VM i Sofia.

– Jag satsar självklart på att komma med till junior-VM. Det går ju i Bulgarien och det vore lite coolt eftersom min pappa kommer därifrån.

Fakta

Gillar att cykla snabbt

Namn: Nicky Obreykov.

Ålder: 18 år.

Bor: Töjnan.

Familj: Mamma Emiko, pappa Yovko, systern Nedy, 26, samt bröderna Ken, 23 och Yves, 20.

Intresse: ”Jag gillar att cykla snabbt. Det går så långsamt att gå, med en cykel tar jag mig fram mycket snabbare – det är en skön känsla. Men när det blir halt och mer snö måste jag sluta, det kan ju vara ganska farligt.”

Meriter: Sex guld på ungdoms- och junior-SM.

Aktuell: Tävlar i junior-SM i Växjö den 12–15 december.