Hoppar som bäst till sist

Andreas Otterling börjar närma sig landslagskompisen Michel Tornéus resultat. Till VM i augusti kanske båda kommer att ha kvalat in för delatagande.
Andreas Otterling börjar närma sig landslagskompisen Michel Tornéus resultat. Till VM i augusti kanske båda kommer att ha kvalat in för delatagande.
Fem futtiga centimeter.

Så mycket fattas det för att Andreas Otterling ska få klartecken till att tävla i längdhopp i VM i Beijing senare i sommar.

För en gångs skull slipper Andreas Otterling träna inomhus på Bosön. Solen skiner över Lidingö-vallen och det är alldeles lagom varmt för längdhopp.

– Fast idag ska jag bara köra lite lätt hoppstyrka, mångsteg och enbenshopp. Det är som styrketräning.

29-årige Andreas Otterling från Näset är just nu en av Sveriges hetaste friidrottare. Förra helgen i Innsbruck i Österrike gjorde han sin blott andra tävling utomhus i vår, och som han gjorde det. I tävlingens sista omgång slog Otterling till med ett hopp som mätte hela 8,05 meter vilket räckte till andra plats.

– Det var en ny erfarenhet för mig. Enda grenarna på galan var längd och stav, och vi tävlade på ett stort torg inför tusentals åskådare. Det var grymt bra stämning.

Däremot är det inte en ny erfarenhet för Andreas Otterling att spara sitt bästa hopp till sist.

Samma sak hände när han tog brons i inomhus-EM i Prag i vintras. Längden var 8,06 meter, och han blev bara slagen av landslagskompisen Michel Tornéus och en tjeckisk hoppare.

– Det har nästan alltid varit så att jag hoppar längst i sista hoppet – jag vet inte varför. Jag försöker att inte tänka på det när jag inleder en tävling.

Otterling säger att han absolut inte var formtoppad inför tävlingen i Innsbruck.

– Jag fick veta att jag skulle vara med bara några dagar innan. Med en rejäl toppning tror jag att jag kan hoppa rejält mycket längre.

Fast egentligen räcker det med fem centimeter till. 8,10 meter är nämligen kvalgränsen för att bli uttagen till VM som avgörs i Beijing i Kina i augusti. Deadline för att klara kvalgränsen är satt till den 8 augusti.

– 8,10 känns inte långt borta.

Längdfinalen i VM avgörs tisdagen den 25 augusti.

– Jag tänker mycket på VM. Men om jag tar mig dit är det inte realistiskt att tro att jag ska ta medalj, mitt mål är final.

I en eventuell final kan Andreas Otterling få sällskap av en annan svensk – Michel Tornéus som har det svenska utomhusrekordet på 8,22 meter.

– Vi har tävlat tillsammans sedan USM 2001. Jag var långt efter i början och tävlade mest i tresteg. Senast jag slog honom var i SM 2011, och det är klart att jag gärna vill vara bäst i Sverige igen.

Andreas Otterling kanske kan ses som något av en svärmorsdröm. Han pluggar juridik på Stockholms universitet, och bland intressena finns matlagning och bakning. Men när Otterling behöver tagga till inför ett viktigt hopp tar han hjälp av något som är allt annat än snällt och gulligt.

– Då tar jag på mig hörlurarna och lyssnar på hårdrock och dödsmetall.

Vad lyssnar du på inför sista hoppet i VM-finalen i Beijing?

– Det blir säkert In Flames.

Detta dödsmetallband från Göteborg kan alltså kanske hjälpa Andreas Otterling till ett lyckligt slut.

Fakta

Längdhopp med i OS sedan 1896

Olympisk gren sedan starten 1896. 1900-1912 fanns även stående längdhopp på OS-programmet.

Världsrekordhållare: Mike Powell, USA, 8,95 meter (1991). På damsidan Galina Chistyakova, Sovjet, 7,52 m (1988).

Svenska rekord: Michel Tornéus, 8,22 m (2012) och Erica Johansson, 6,99 m (2000). Båda satta utomhus.

Fakta

Tårtälskare som bor på Näset

Namn: Andreas Otterling.

Ålder: 29 år.

Bor: Lägenhet på Näset med sambon Malin Marmbrandt som också är längdhoppare.

Aktuell: Längdhoppare som bara är fem centimeter från att kvala in till VM i Beijing i Kina där längd-finalen avgörs den 25 augusti.

Annan sport: Var tidigare trestegshoppare och tog SM-guld.

Klubb: Kvar i moderklubben Örebro. Tränar dock med IFK Lidingö.

Gillar: Att laga mat och baka. Specialitet är tårtor, gärna prinsesstårta.