ANNONS

(rubrik saknas)

21 000 tappra kommer till start på Koltorps gärde i årets tv-sända Lidingölopp.
21 000 tappra kommer till start på Koltorps gärde i årets tv-sända Lidingölopp.
På lördag avgörs Lidingöloppets klassiska 30-kilometerslopp, en stenhård utmaning med flera mördarbackar.

För de lite latare går det att följa loppet från soffan och slå på livesändningen på webb-tv.
ANNONS

Totalt närmare 43 000 deltagare är anmälda till de olika loppen som avgörs fredag, lördag och söndag. Höjdpunkten för de flesta är lördagens klassiska 30-kilometerslopp. Drygt 21 000 löpare står då vid starten på Koltorps gärde och väntar ivrigt på att få rusa iväg.

En lång, tuff och mödosam resa väntar. De flesta pallar med utmaningen och skär mållinjen vid Grönsta, men några bryter och andra önskar att de hade skött träningen bättre.

I värsta fall vågar de två senare grupperna inte komma tillbaka. Men nu finns andra möjligheter att följa Lidingöloppet från start till mål. Man behöver inte springa eller ens vara på plats. Det går bra att ligga hemma på sofflocket i Pajala eller Smygehuk och följa loppet live på webb-tv.

– Vi hoppas på 150 000 tittare, säger Lidingöloppets generalsekreterare Tomas Hoszek. Löparintresserade i hela landet kan uppleva den härliga stämningen under tävlingen.

Sedan några år finns möjligheter att se livebilder från loppet på storbildsskärmar. Men då måste man vara på plats vid målet på Grönsta gärde, eller på Lidingövallen. Det har uteslutande varit bilder på tätgruppen i öppen terräng.

– Det har varit svårt att ha täckning för bilder från skogen. Att använda helikopter är för dyrt, säger Tomas Hoszek.

Nu har tekniken utvecklats så att livebilder från i princip hela loppet är möjliga. Det gör att Lidingöloppet satsar på fullskalig tv-produktion från lördagens huvudtävling. Programmet är döpt till Lidingöloppet365LIVE.

– Namnet syftar på att vi vill kommunicera med löparna året runt.

Sändningen startar klockan 12 på lördag och pågår i knappt tre timmar. Man kan se loppet via Lidingöloppets eller Aftonbladet hemsidor.

ANNONS

– Vid starten har vi en kamera 20 meter upp på en skylift. Det finns också kameror vid Grönsta så anhöriga till löparna kan se målgången.

Det blir livesändning och intervjuer längs banan, och även för-inspelade inslag kommer att visas.

En tv-studio byggs vid målgången. Där sitter Anna Jernberg Carlson, tidigare programledare på TV4-sporten, tillsammans med expertkommentatorn Magnus Bergman och inbjudna gäster.

Totalt kommer ett 20-tal personer att jobba med sändningen. Kostnaden för Lidingöloppet blir, enligt Tomas Hoszek, omkring en miljon kronor. Han hoppas givetvis på att tv-sändningen ska få flera att vilja uppleva Lidingöloppet på plats.

– Detta höjer värdet på Lidingöloppet för både deltagare och våra sponsorer.

Fakta

Hoppas på 150 000 tv-tittare

På lördag är det premiär för Lidingöloppet365LIVE.

Med början klockan 12 sänds 30-kilometersloppet live på webb-tv. Kameror finns både vid starten, målet och längs banan. Dessutom byggs en tv-studio vid målet på Grönsta gärde.

Förhoppningen är att sändningen ska följas av 150 000 tittare i hela landet.

I framtidsplanerna finns livesändningar även från Tjejloppet och 15-kilometersloppet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.