Hoppas på OS i Rio

Johan Wissman har börjat uppskatta avskildhet, som när han går ut i skogen med sin hund och plockar svamp.
Johan Wissman har börjat uppskatta avskildhet, som när han går ut i skogen med sin hund och plockar svamp.
Johan Wissman har skakat av sig skadorna.

Nu siktar han på fri­idrotts-VM i sommar och hoppas på belgisk draghjälp till OS i Rio.

Johan Wissman har bytt spikskor, tävlingslinne och tajts mot sneakers, skjorta och jeans. Han smälter väl in bland övriga kaffesörplande gäster i Sickla köpkvarter. Det har gått ett par dagar sedan han sprang stafetten 400×400 meter på inomhus-EM i Göteborg. Sverige slutade näst sist sedan Polen diskats.

– Jag hade det lite struligt med skador inför tävlingen så kroppen hade inte orkat tre lopp som hade krävts individuellt. I stafetten var det ju final direkt och flygande start som är lite skonsammare. Det var skönt att ändå få uppleva ett EM på hemmaplan – det är ju inte så ofta vi har sådant publikstöd som vid stora mästerskap.

Han minns hur han sju år tidigare slog igenom vid utomhus-EM i just Göteborg när han tog silver. Men efter guldet på inomhus-EM i Turin 2009 hade han ett par skadefyllda säsonger.

– Det var en diffus skada på grund av slitage i bäckenet, ryggen och sätet. Som banlöpare springer jag ju alltid åt samma håll. Det är ju inte så konstigt att man blir lite sned.

Efter flera besök hos naprapater har han fått ordning på kroppen. Han gör vad han kan för att undvika en repris.

– På banor joggar alltid åt andra hållet och springer lite lugnare intervaller åt fel håll. Men om jag ska springa fullt går det inte – det sitter så hårt i ryggmärgen – det är som att försöka cykla baklänges. Jag vet inte hur länge min kropp orkar. Jag tror att jag måste träna mindre och annorlunda. Jag har inte lika stort behov av distanspass på 20 minuter som jag hade förr, för mig är det viktigare att köra mer kvalitet, kortare snabbare grejer.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka känns kroppen bra igen. Därför var det frustrerande att han inte lyckades kvala in till sitt tredje OS förra sommaren.

– Det var tufft. Även om kroppen kändes bra så tar det tid att hitta flytet jag hade i VM och OS. Det knöt sig helt enkelt. Men det är bara att försöka gå stärkt ur det och hoppas att det lossnar till slut.

Han siktar mot VM i Moskva i sommar och hoppas på OS i Rio 2016.

– Målet är att komma tillbaka till den nivå jag hade när jag var som bäst. Om jag inte kände att det var möjligt hade jag inte orkat göra den här satsningen. Ambitionen är att springa ett OS till, det vore fantastiskt. Friidrotts-VM är otroligt stort och det kan vara fullsatta arenor, men OS är snäppet större – alla idrotter samlas och hela världen tittar på.

I vår ska han bland annat vässa formen genom att träna med de belgiska tvillingbröderna Jonathan och Kevin Borlé som har flera medaljer från EM och VM de senaste säsongerna.

– Jag har i princip aldrig tränat med någon som varit snabbare än jag, i stället har jag ofta fått ta täten. Det ska bli ganska skönt att ta rygg och vara den som jagar.

Fakta

Siktar på VM i Moskva i augusti

Namn: Johan Wissman.

Ålder: 30 år.

Bor: Alphyddan, Nacka.

Familj: Sambo.

Klubb: Hässelby SK.

Meriter i urval: EM-guld 400 m inomhus -09, VM-silver 400 m inomhus -08, EM-silver 200 m -06.

Aktuell: Sprang stafetten 4X400 meter på inomhus-EM i Göteborg förra helgen. Satsar mot VM i Moskva den 11–18 augusti.