Min lokala hjälte

Hoppfulla vikingar krigar mot Norden

Mathilda Stocke bjuder på en lufttur. Tränaren Jimmy Ekstedt ser till att det blir en säker landning.
Mathilda Stocke bjuder på en lufttur. Tränaren Jimmy Ekstedt ser till att det blir en säker landning.
GT Vikingarnas elit­tjejer ska mäta krafterna med Nordens bästa juniorlag i JNM i truppgymnastik.

– Vi är bättre än någonsin, säger 18-åriga Alexandra ”Alex” Granström.

Den stora gymnastiksalen i Danica sporthall är full av tjejer i alla åldrar som tränar olika moment i truppgymnastik. Längs ena långsidan går det lite lugnare till. Där värmer GT Vikingarnas elittrupp upp med dans innan hårdkörningen börjar.

– I dag finslipar vi vårt program i fristående. Alla ska göra exakt samma rörelser, inte en tumme får sticka ut, säger Theres Sunebäck.

Hon är en av fem tränare för elittruppen som ska tävla i junior-NM i Halmstad den 21 april. Totalt 25 lag ställer upp: tio med tjejer, sju med killar och åtta med mixad trupp. Vikingarna är inte favoriter att ta hem tjejklassen.

– Vi blev tvåa i JSM efter Höganäs som också är med på JNM, säger Sunebäck. Svårt att veta om vi räcker till medalj. Jag ska kolla de andra ländernas trupper på nätet.

I år är det tredje gången Vikingarna har kvalificerat sig till junior-NM. I dagens trupp finns en tjej som var med andra gången det begav sig, 2008 i Bergen i Norge då Vikingarna blev femma.

– Jag minns att vi var jättenära bronset, säger 18-åriga Alexandra ”Alex” Granström. I år har vi en mycket bättre trupp än 2008, vi har aldrig tidigare gjort så svåra varv. Men å andra sidan lär väl konkurrenternas trupper också ha blivit starkare.

I Bergen var ”Alex” bara 14 år och tillhörde de allra yngsta. Fyra år senare är hon veteranen i Vikingarnas JNM-trupp där deltagarna är födda 1994–1997.

– Jag är lite av lagkapten och försöker sprida glatt humör till alla innan tävlingarna.

Hon har lite ont efter att ha sträckt baksidan på ena låret. Därför tar hon det lugnare på onsdagens träning i Danica sporthall.

– Jag kör mest rehab. Jag ska tävla i Halmstad även om skadan inte hinner läka, fast jag är lite orolig att det ska göra ont.

Dessutom härjar förkylningar i truppen. Det är lätt att smitta varandra när man tränar tätt intill varandra fyra dagar i veckan.

– Tjejerna är så tajta och kramgoa så visst finns risken att de smittar varandra, säger Theres Sunebäck. Samtidigt är det just detta, att vi är tajta och trivs så bra tillsammans, som gör oss till en stark trupp.

Fakta

Truppen i JNM

Aktiva: Mathilda Stocke, Hedda Hanner, Johanna Klingström, Stella Falkenberg, Bea Lindahl, Ella Ahlborg, Alexandra Granström, Hanna Bendes, Pomme Sundström, Anna du Rietz, Sofia Flyborg, Gabbi Rosén, Vendela Silwén, Marika Lampers och Marion Muyingo.

Tränare: Theres Sunebäck, Mickan Wahlstedt, Jimmy Ekstedt, Fia Grundmark och Anna Marneson.

Fakta

Fyra domare

1980 arrangerades det första officiella svenska mästerskapet i truppgymnastik. 1986 var det premiär för nordiska mästerskapet i Köpenhamn.

En trupp består av mellan sex och 16 gymnaster som tävlar i grenarna fristående, tumbling och trampett.

Fyra domare bedömer truppens framträdande. I varje gren ser de på svårighet, komposition och utförande.