Hoppfullt i Haninge MK

Gustaf Svanbro testkör den nyupprustade motocrossbanan på Högsta. Hoppen är ombyggda, och banan håller SM-klass.
Gustaf Svanbro testkör den nyupprustade motocrossbanan på Högsta. Hoppen är ombyggda, och banan håller SM-klass.
Dennis Andersson och Gustaf Svanbro.
Dennis Andersson och Gustaf Svanbro.
Nykomlingen Haninge MK slår ur underläge i division 1 i lag-motocross. Bäste föraren har lämnat laget, och den näst snabbaste är långtidsskadad.

– Det kan bli tufft i år, säger den 26-årige föraren Gustaf Svanbro.

Gustaf Svanbro har hela Högstabanan för sig själv denna soliga torsdagkväll, och han kan finslipa formen inför division 1-premiären i motocross.

– Banan är riktigt fin nu och håller SM-klass, säger den 26-årige Haningebon. Den är nyupprustad med ombyggda hopp, och de har lagt nytt material på banan. Startgrinden är också ny.

Han kör varv efter varv på sin 250-kubikscykel, och flyger långt efter hoppen.

Det gäller att vara i form nu när säsongen drar igång. I fjol gasade Haninge MK:s lag hem sin division 2-serie och gick upp i ettan.

– Vi hade inget riktigt motstånd i tvåan. Men det kan bli tufft för oss i år.

Haninges lag har försvagats. Den bäste föraren Jonte Magnusson har lämnat gänget och kör numera för Västerås i elitserien. Dennis Andersson tillhörde också toppskiktet i fjol. 22-åringen från Tungelsta är kvar i laget, men missar stora delar av säsongen.

Dennis står med en bandagerad högerarm och tittar längtansfullt på när lagkamraten Gustaf Svanbro träningskör.

– Jag gjorde en dum vurpa på träningen och landade på handen, säger Dennis. Trots det ställde jag upp i den första Sverigecupen i år, men då ramlade jag igen. Båtbenet är brutet, och det dröjer minst åtta veckor innan jag kan köra igen. Jag hoppas vara tillbaka i slutet av säsongen.

Gustav Svanbro har också råkat ut för en del genom åren.

– Ja, det är väl nyckelben, revben, ledband och ett trasigt knä. Men det är inte mycket med tanke på att jag åkt motocross i elva år.

Dennis Andersson instämmer.

– Folk verkar inte förstå att motocross är en säker sport. Jämför till exempel med ridsport där skador är mycket vanligare.

Dennis började köra relativt sent, och nu är han frälst.

– För mig är motocross roligt, fartfyllt och mycket action.

Det kan också vara skitigt och slitigt.

– Jag gillar att köra när det regnar och banan är lerig, säger Gustaf Svanbro. Men det är inte så roligt efteråt när man måste få grejorna i ordning igen. Det tar tid om cykeln är skitig.

Svanbro ser mest på motocrossen som ett sätt att ha roligt. Han har inga direkta ambitioner att nå högre nivåer. Dennis Andersson är hungrigare.

– Mitt mål är att köra SM.

Dennis tävlar också i enduro där han är riktigt bra. I höstas körde Dennis stortävlingen Gotland Grand National.

– Jag blev tvåa i min klass, och totalt kom jag på 45:e plats bland 3 000 förare.

Fakta

På lördag är det full fart i Nynäs

Haninge MK:s motocrosslag är nykomling i division 1 som är näst högsta serien.

I Haninges serie kör tio lag från det östra distriktet. Premiäromgången kördes i söndags vid Arlanda. På lördag avgörs den andra omgången, då i Nynäshamn.

Haninge MK:s lag består av förarna Gustaf Svanbro, Dennis Andersson, Cail Wahlstedt, Fredrik Molin, Magnus Lindfors och Jonte Fornander. Lagledare är Peter Wahlstedt.