Huddinge HK vann guld på ungdoms-SM

Huddinge handbollsklubb svenska mästare i USM i Uppsala.
Huddinge handbollsklubb blev svenska mästare under ungdoms-SM i Uppsala.
Huddinge HK:s lag för 14-åriga flickor tog guld på ungdoms-SM i Uppsala i helgen. Laget tog sig obesegrade hela vägen till finalen där de vann mot Sävehof.
– Vi hade spelat 11 matcher och hade vunnit alla, så vi visste att det fanns kapacitet, säger huvudtränaren Tomas Hjelström.

Huddinge HK:s lag för 14-åriga flickor tog guld efter en vinst mot Sävehof på ungdoms-SM på söndagen.

– Man har nästan gått som på moln de sista två dagarna sedan finalen. Att lyckas svetsa samman ett lag på det sättet som vi faktiskt lyckades med är helt fantastiskt, säger huvudtränaren Tomas Hjelström.

Resan mot guldet började redan i höstas. Sammanlagt hade 140 lag anmält sig i åldersklassen och lagen har mötts i matcher runt om i Sverige under säsongen.

Huddinge HK tog sig obesegrade genom alla sina matcher och blev gruppetta före Sävehof, Kungälvs HK och Eslöv HK.

”Tuffare och tuffare motstånd”

I helgen avgjordes finalspelet mellan åtta lag i Uppsala. Att Huddinge HK skulle ta sig till final var inte självklart – men extra roligt då klubben är förhållandevis liten i jämförelse med de storklubbar de vann emot, enligt Tomas Hjelström.

– Vi hade spelat 11 matcher och hade vunnit alla, så vi visste att det fanns kapacitet. Det blir ju tuffare och tuffare motstånd, men tjejerna var jättetaggade, säger han.

Isabel van Kerkvorde spelare i Huddinge HK, får utmärkelsen som turneringens anfallare från förbundskaptenen för F14-landslaget Pontus Ward Wiklund.

Isabel van Kerkvorde får utmärkelsen som turneringens anfallare från förbundskaptenen för F14-landslaget Pontus Ward Wiklund. Foto: Joakim Lindgren

Mötte Sävehof i finalen

I semifinalen mötte klubben fjolårets vinnare i åldersklassen, Skuru IK, och vann med 23–11. I finalen ställdes Huddinge HK mot Sävehof som de tidigare mött i gruppspelet under helgen och tog hem segern med 21–15.

– Vi tar greppet om matchen väldigt tidigt och går ifrån till ett antal måls ledning. Vi har ett suveränt försvarsspel där vi verkligen håller våra motståndare borta under hela finalen. Sedan är det nervöst och vi kanske var lite mindre nervösa än vad de var, säger Tomas Hjelström.

Spelaren Isabel van Kerkvorde fick motta utmärkelsen som turneringens anfallare från F14-landslagets förbundskapten Pontus Ward Wiklund.

Totalt består laget av 29 flickor, varav 15 deltog under SM. Thomas Hjelström beskriver helgen som en fantastisk handbollsfest.

– Stämningen i omklädningsrummet efteråt är bara magisk, säger Tomas Hjelström.